Изкуство и Общество

Меркел към ЕС: Нека сме солидарни относно бежанците

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова всички страни от Европейския съюз да поемат своя дял, за да съдействат за справяне с огромния приток на мигранти. Тя добави, че същевременно с това трябва да работят за спиране на потока, като укрепят външните граници и се борят с проблемите, принуждаващи хората да напускат родината си, съобщи „Асошиейтед прес“.

Страните трябва да знаят, че солидарността не е еднопосочна улица и всички трябва да се борят за общоевропейските ценности, заяви канцлерът в реч пред германския парламент преди утрешната среща в Брюксел с останалите лидери на страните в ЕС.

Меркел отбеляза, че лидерите от ЕС трябва да договорят справедлива квотна система за приемане на кандидати за убежище. В момента Европейската комисия съди Унгария, Полша и Чехия за отказ да поемат своя дял от мигрантите.

Германският канцлер каза, че ЕС трябва да подготви отговор на растящия глобален политически и икономически натиск и в такъв дух ще премине предстоящата среща на върха на съюза. Бежанската криза в Европа е най-голямата от края на Втората световна война насам.