Изкуство и Общество

Вдигат паричните вноски в ЕС заради Брекзит

Много страни-членки на Европейския съюз са готови да увеличат вноските си в бюджета на ЕС след излизането на Великобритания от него. Това заяви председателят на Европейски съвет Доналд Туск след приключването на неформалната среща на ЕС в Брюксел, в която участва и Бойко Борисов.

„Много държави са готови да внасят повече в бюджета на ЕС след 2020“, каза той.

Европейският съюз трябва да съкращава своите бюджетни разходи след напускането на Великобритания. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференцията след края на срещата на върха, на която се обсъждаше 7-годишната бюджетна рамка на ЕС за 2021-2027 г.

„Ще ни се наложи да съкратим двете най-големи европейски програми – Общата земеделска политика и Кохезионната политика. Ако не направим това, ще ни се наложи да съкратим с 45% всички останали програми на ЕС“, каза Юнкер.

Той също така отбеляза, че тези съкращения на разходната част от бюджета на ЕС неизбежно ще бъдат придружени от увеличаването на вноските на европейските страни в общия бюджет.

„Този разговор на срещата премина по-добре, отколкото очаквах. 14-15 от 28 държави изразиха готовност да увеличат вноските си в бюджета на ЕС“, каза Юнкер.

Въпросът с колко трябва да бъдат увеличени националните вноски в бюджета на ЕС не е обсъждан на днешната среща и държавите не са поели никакви конкретни ангажименти, съобщават източници запознати …