Интериор

Филм с българско участие грабна „Златна мечка” на Берлинале (СНИМКИ)

На церемонията на 68-ия Международен филмов фестивал в Берлин, сред отличенитесе нареди и филмът „Не ме докосвай“ на румънската режисьорка Адина Пинтилие – копродукция с българско участие. Той получи наградата „Златна мечка“.

Копродуцент на филма е Мартичка Божилова, музиката е поверена на Иво Паунов, Ирмена Чичикова изпълнява една от главните роли, а Георги Налджиев има поддържаща роля, съобщиха световните агенции.

Изборът на журито изненада критици и журналисти, които възприемат лентата като изключително смел експеримент. Пинтилие заяви, че самата тя не е очаквала филмът ѝда спечели наградата. Той е съвместен проект с румънско, германско, чешко, българско и френско участие и в нея героите търсят интимност, но същевременно се боят от нея.

По време на пресконференция, след като взе трофея, румънската режисьорка заяви, че филмът приканва зрителите да изпитат съчувствие, да приемат различността и да преосмислят представите си за всичко. „Ето защо си мисля, че за много хора този филм може би няма да е приятен, но в същото време ние предизвикваме вас, зрителите, да водите диалог и да погледнете себе си“, каза Пинтилие.

Полската режисьорка Малгожата Шумовска получи Голямата награда на журито за филма „Лице“ („Twarz“). Филмът разказва за млад мъж, който претърпява трудова злополука и буквално загубва лицето си. Направена му е операция и му е присадено ново л…