Изкуство и Общество

Ердоган към малко момиче: Ако умреш, ще те покрием с турския флаг

Турският президент Реджеп Ердоган стана обект на ожесточени критики. Президентът каза на малко момиченце, облечено във военна униформа, че ако умре, ще бъде покрито с турския флаг.

Пред привърженици на Партията на справедливостта и развитието в южния град Кахраманмараш държавният глава покани на сцената малко момиче, което се разплака още докато вървеше към Ердоган. Президентът го погали по бузите и заяви, че „червените барети никога не плачат“.

„Ако загинеш в борбата, ще положим знамето върху теб по божията воля“, заяви Реджеп Ердоган. Той добави, че родината ще я погребе с почести, ако загине като мъченик. „Тя е готова за всичко, нали?“, обърна се турският лидер към тълпата.

Постъпката на Ердоган беше подложена на остри критики. Анализатори посочиха, че качването на дете на сцената и възхваляването на смъртта е голяма грешка. Партията на справедливостта и развитието е остро критикувана заради късането със секуларизма и отхвърляне до голямата степен на светския начин на живот, който е един от постулатите на бащата на републиката Мустафа Кемал Ататюрк.