Изкуство и Общество

Ислямисти окървавиха Буркина Фасо (СНИМКИ)

Общо седем служители на силите за сигурност са били убити при атаките срещу генералния щаб на въоръжените сили и френското посолство в столицата на Буркина Фасо, предаде Reuters, като се позова на говорител на правителството.

Петима от тях са загинали при нападението срещу генералния щаб в Уагадугу. Около 50 човека са били ранени при тази атака.

Двама жандармеристи са били убити при нападението срещу френското посолство.

Шестима нападатели са били неутрализирани, съобщи говорителят. Не е ясно дали има още извършители на атаката на свобода.

Няма пострадали французи. Ситуацията в посолството на Франция и Френския институт в Уагадугу е под контрол, каза в Париж дипломатически източник.

Френската прокуратура започна разследване за терористичен опит за убийства в рамките на своите правомощия при атаки срещу френски граждани или интереси в чужбина.

Властите в Буркина Фасо смятат, че нападението е дело на ислямисти.

През последните години в столицата на западноафриканската страна, бивша колония на Франция, бяха извършени няколко джихадистки атаки на места, посещавани от западняци. Ислямистите освен това нападат държавни институции и силите за сигурност в северната част на Буркина Фасо, която граничи с нестабилно Мали.

Северноафриканският клон на терористичната мрежа „Ал Кайда“ междувременно разпространи видеозапис на френска заложничка, отвлечена в Северно Ма…