България Север

Изграждането на регионални научни центрове обсъдиха на семинар в Медицинския университет

Семинар на тема „Изграждане на регионални научни центрове” като част от подготовката на едноименната процедура по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ се проведе днес в Медицински университет – Плевен.

Официални гости на събитието бяха ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов, заместник-областният управител на област Плевен Татяна Божинова, кметът на Община Плевен Георг Спартански, изпълнителният директор на ИА „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” към МОН Кирил Гератлиев.

Качественото образование като стабилна основа за изграждане на научен капацитет са много важен фактор за развитието на страната ни и за преодоляване на дисбаланса между Северна и Южна България.  Гарант за постигането на тази важна цел е триединството на науката, бизнеса и властта – държавна и местна. В тази връзка заявявам подкрепата на Община Плевен за всички подобни начинания и готовността за максимално съдействие от нейна страна. Първата крачка в тази посока вече направихме с одобрението на местния парламент Общината да стане асоцииран партньор на Института по лозарство и винарство по разработвано от него проектно предложение по същата процедура, ще продължим и занапред в същия дух, каза в приветствието си при откриването на семинара кметът Георг Спартански.

Шест са планираните срещи по райони за подготовка на процедура „Изграждане на регионални научни центрове” от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Целта на процедурата е да насърчи взаимодействието между науката и бизнеса в четирите направления на Иновационната стратегия за интелигентна специализация – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и чисти технологии”, „Индустрия за здравословен живот и биотехнологии” и „Нови технологии в креативната и рекреативните индустрии”.

Регионалните срещи имат за цел не само да разяснят смисъла на представяната процедура, но и да насърчат обединяването на интересите между научните организации по места, регионалния бизнес и местните власти за участие с проектни предложения. Освен това организаторите очакват да получат обратна връзка от участниците в събитието за значението и ползите от създаването на регионален научен център в партньорство с всички заинтересовани страни, за да се постигне по-добро насочване на публичните инвестиции в научноизследователска дейност, отчитайки потенциала във всеки регион.

 

Материалът Изграждането на регионални научни центрове обсъдиха на семинар в Медицинския университет е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.