Интериор

Чисто голата Ангела Меркел на показ във Франция (СНИМКА)

Френският скулптор от алжирски произход Адел Абдесемед извая германския канцлер Ангела Меркел от мрамор, съобщи The Art Newspaper.

Несъмнено най-влиятелната дама на световната политическа сцена заслужава да бъде увековечена с произведение на изкуството, но тази гола мраморна статуя едва ли е най-подходящото признание за дългогодишната политическа кариера на вечния германски канцлер.

Творбата, озаглавена „Красота“ (2017-18), показва германския лидер в една по-различна светлина от тази, в която сме свикнали да я виждаме днес. Авторът се вдъхновил от стара снимка на Меркел, направена по времето, когато тя е член на Съюза на свободната немска младеж. Кадърът е запечатал младо, голо момиче от Източна Германия, което се разхожда по плажа в компанията на две свои приятелки.

Творбата, която е замислена в класическия стил на „Трите грации“ на скулптора Антонио Канова, ще бъде част от изложбата на алжирския артист L’Antidote, която се открива на 9 март в южния френски град Лион и ще продължи до 8 юли.

Снимката, която Абдесемед използва, за да извае от камък най-влиятелната жена политик, е направена в бившата Източна Германия (ГДР), когато Меркел е на летен младежки лагер, организиран от Съюза на свободната немска младеж. Този архивен кадър бе изваден на бял свят от списание Vanity Fair през февруари 2015 г., по време на предизборната кампания в Германия, в която Меркел се бореше да получи трети мандат.