Бизнес и Политика

Airbus забавя производството на най-големия самолет

Airbus планира да намали темповете на производство на най-големя пътнически самолет в света – А380, като към края на 2020 ще произвежда до 6 на година, заявиха от компанията. Първоначално планът беше през 2019 г. да бъдат произведени 8 такива машини, а за тази са планирани 12 машини. В началото на текущата година от Airbus заяви, че не изключва прекратяване производството на модела, поради липса на интерес към него от страна на клиентите. Това обаче се промени, след като Emirates, който е най-големият клиент на този тип машини, сключи сделка с Airbus за нови 20 машини. На практика това спаси програмата по производство да продължи поне още 10 години.

Във връзка с намаляване темпа на сглобяване на самолетите, производителят възнамерява да съкрати част от персонала. Това ще засегне работниците във филиалите във Франция Германия, Великобритания и Испания. Общо плановете са за съкращаване на 3700 служители.

При производството на 6 машини на година, програмата ще генерира загуби. Също така не е изключено другият клиент на този тип машини – Qatar Airways, също да се откаже от някои от поръчките си. Това вече направиха Virgin Atlantic, която напълно се отказа от шестте броя машини и вместо това разглежда варианта за придобиване на самолети от типа А350-1000.