Изкуство и Общество

Турският скандал с песните

През 2010 година кюрдската певица Рожда беше осъдена на година и осем месеца лишаване от свобода. Песните, които тя беше изпълнила на един културен фестивал в Диарбекир, бяха оценени като „терористична пропаганда“. Осем години по-късно, в края на февруари 2018, три нови нейни песни попаднаха под забрана със същия аргумент. „А във всички тях става дума само за копнежа към мир,“ казва изпълнителката.

Над двеста цензурирани песни

Списъкът с общо 208 песни, от които 66 на кюрдски език, забранени от държавната медийна компания ТРТ, всъщност датира още от 2016 година. Но обществеността научи за него едва сега – след парламентарно питане на един опозиционен депутат от Измир.

В интервю за ДВ 40-годишната Рожда разказва, че вече едва ли не е свикнала със забраните и с присъдите, които ѝ налагат само защото пее на кюрдски. „Потискащо е, че вървим назад към миналото и че наново ни се налага да преживяваме всичко това,“ казва тя.

След като медиите публикуваха списъка със забранените песни, ръководството на ТРТ излезе с категорична позиция, отхвърляща всички критики: „Законово задължение на всяка медия е да отстранява всички съдържания, които насърчават употребата на цигари и алкохол, въздействат отрицателно върху развитието на децата и пропагандират тероризма,“ пише на сайта на ТРТ.

„На английски ли да пея?“

Забранените песни в изпълнение на Рожда са от неин албум от 2007 …