Изкуство и Общество

Изтече британският ултиматум към Русия

В полунощ изтече ултиматумът на Великобритания към Русия да даде обяснения за отравянето на бившия руски агент и дъщеря му на британска земя. Сергей Скрипал и дъщеря му се борят за живота си.

Британският премиер Тереза Мей даде на Москва срок до полунощ да обясни пред Организацията за забрана на химическите оръжия как химическо вещество, произведено в Русия, се е озовало и е било използвано в английски град. В противен случай Лондон заплаши да предприеме ответни мерки.

Още преди изтичането на крайния срок Москва даде да се разбере чрез посолството си в Лондон, че няма да отговори на ултиматума, докато не получи проби от химическото вещество, за което говорят британските следователи. В нота до британското външно министерство посолството заяви, че Русия не е свързана със случилото се.

Русия дори заплаши да спре излъчването на британските медии на руска земя, ако Лондон спре излъчването на руската държавна телевизия RT, обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Британският медиен регулатор по-рано съобщи, че може да преразгледа разрешителното на телевизия RT, смятана за пропаганден орган на Кремъл.