България Север

Детокс по индийски – д-р Абдул Хак Шаик за здравословните ползи на източната кухня

Д-р Абдул Хак Шаик е от Индия. Живее в България от 19 години, когато идва тук, за да учи медицина в плевенския Медицински университет. Завършва 2005 г., в момента е детски лекар. Женен за бесарабска българка от Украйна, която също е лекар – кардиолог. Освен да помага на хората чрез силата на науката, д-р Шаик решава да отвори магазин за индийски продукти. От шафран, през канела до гарам масала е асортиментът, който е огромен, но въпреки това дори не доближава изобилието на подправки, с които се слави Индия. Масла, варива и козметика допълват екзотичния и лишен от химическите съставки на западния свят асортимент.

За ползите от подправките ни разказва самият д-р Шаик.

В индийската кухня има много подправки и това е най-голямото ни богатство. Няма никаква химия в тях и те помагат за здравето. На първо място сред тях е най-популярната и станала много модерна сред дамите куркума. Жълтият прах се прави от кората на едно дърво и носи неподозирани ползи на организма. Куркумата е вълшебна подправка. При нас я използваме във всяко едно ястие – малко количество, но е достатъчно, за да подейства. Тя действа антибактериално, противораково, подсилва имунитета. Канелата на прах и на пръчици също. Ползваме кората на канелата за подправка в агнешкото, заедно с кимион, кардамон, черен пипер. Например агнешкото се маринова с три-четири парчета канела, така се подтиска миризмата на месото. Ако се добави джинджифил и чесън, става още по-вкусно и здравословно.

Канелата има свойството да намалява високото кръвно налягане. Може да се прибави към кафето или да се пие като чай. Участва в една от „модерните” напитки, за която се твърди, че топи килограми – джинджифил, канела и куркума. Ако прибавим и зелен чай, отварата става още по-ефикасна.

Индийските чайове се приготвят от кардамон, канела, джинджифил или микс от всички – зависи от вкуса. Пресен джинджифил е още по-добре, а прибавен към плодов фреш става много освежаваща напитка за лятото.

Гарам масала е микс от 8-9 подправки.

От индийски означава „сгряваща подправка”. Прави го буквално с тялото ви, така че бъдете внимателни с количествата.

Големият асортимент от бобови култури също прави впечатление в индийската кухня – черен и бял нахут, различни лещи – червена, зелена, жълта; черен боб, с обвивка и без, зелен сух боб… Ползите им за здравето са всеизвестни, особено за вегетарианците.

Както в България основна храна е хлябът, така в Индия това е оризът. Различни са и видовете ориз – евтини, скъпи; ароматни; въздушни. Най-известният е басмати. С няколко тичинки шафран става вълшебен.

Шафранът – една от най-скъпите подправки в света, всъщност се използва в съвсем миниатюрни количества, а носи големи ползи на организма. В Индияна на малките деца се дава сварени 2-3 тичинки в прясно мляко. Счита се, че това помага за вдигане на имунитета и им дава допълнителна енергия.

„Златното” горещо мляко с мед, куркума и черен пипер също помага за имунитета и за болно гърло. Пие се вечер.

Дали има нещо общо между българската и индийската кухня?

Когато д-р Шаик идва тук, културният шок е огромен. Най-близкото ястие до вкуса му била пилешката кавърма. Обаче свикнал и сега харесва българската кухня.

А що се отнася до блестящите черни коси на актрисите от индийските сериали, дължат се отново на натуралната козметика, твърди докторът – естествени масла, както и прочутата индийска кана. Кокосовото масло е един от най-универсалните продукти – за храна и като разкрасяващо средство за кожа и коса.

Материалът Детокс по индийски – д-р Абдул Хак Шаик за здравословните ползи на източната кухня е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.