Интериор, Технологии

Позициониране на телевизора, ​съобразено с дизайна на дневната

Повечето от нас са се убедили, а на други им предстои да се убедят, че перфектното мултимедийно изживяване е една от основните функции на модерната всекидневна. Да предположим, че преди 3 или повече години сте направили основен ремонт на жилището си или на всекидневната в частност, създали сте перфектния интериорен дизайн, който ви кара да се чувствате „у дома“ и ви поднася всички удобства, от които имате нужда.

Технологиите обаче се обновяват буквално всеки ден и е почти сигурно, че телевизорът, който сте избрали за дневната вече е „морално остарял“, харесали сте по-нов и по-голям модел и планирате да го подмените в близко бъдеще.

Тук обаче се появяват няколко въпросителни. Новият ви телевизор най-вероятно е с по-големи размери и трудно би се побрал на мястото на стария. Искате да обновите цялостното мултимедийно изживяване, но не знаете как да се справите с всички допълнителни кабели или пък стаята ви е малка и се чудите как да интегрирате по-големия размер телевизор, без това да попречи на атмосферата.

Заедно с интериорния дизайнер Николета Кръстева от студио EXTRAVAGANCE design се постарахме да отговорим на всички тези въпроси и да ви дадем адекватни насоки, относно това как да осигурите приемственост на всекидневната към по-големите и модерни телевизори.

 

По-голям телевизор?

Ако все още се чудите колко по-голям телевизор може да изберете според това, колко е голяма вашата всекидневна, то лесно може да направите своето „малко проучване“ като прочетете нашето пълно ръководство на тема Колко голям телевизор да избера за моя дом?

Ако вече сте се спрели на конкретен модел и той е значително по-голям от досегашния, най-вероятно ще срещнете проблем с позиционирането му на същото място като преди. Тук можем да ви дадем няколко съвета, съобразени с начина на монтиране на самия телевизор:

  • Ако телевизорът е в ниша:

    Поставянето на устройството в специално изградена в стената ниша е стилно и добре изглеждащо решение. В случая, ако искате да подмените телевизора с по-голям и той просто не се побира, то практично решение би било да монтирате стойка, която изнася позицията му напред.

    Да, наистина няма да е „точно, както преди“, но по този начин ще осигурите приемственост за по-големия размер телевизор и ще си спестите доста главоболия около трансформацията на нишата в стената.

  • Ако телевизорът е позициониран в секция:

    В този случай не би следвало да срещнете големи проблеми, тъй като секциите са предвидени така, че да осигурят достатъчно място за големите модели телевизори. Ако все пак мястото не е достатъчно, то помислете за разместване на някой от модулните елементи, който ще осигури необходимото пространство.

  • Ако се наложи преместване на ТВ зоната:

    Краен вариант, към който може да прибегнете, ако не намирате друго решение. Ако прецените изцяло да промените мястото на телевизора е хубаво предварително да планирате новата му позиция.

    Най-вероятно ще ви се наложи да направите някой друг компромис. Важното тук е да се съобразите с източниците на естествена светлина, тъй като прозорците и идващата от тях светлина са най-честите причини за „развалено“ ТВ изживяване. Друг съществен фактор е височината на телевизора и ви съветваме винаги да го позиционирате на нивото на очите си.

 

Да скрием кабелите

Най-вероятно при ремонта на всекидневната сте предвидили начин да скриете кабелите, които свързват телевизора с периферните устройства като допълнителния ТВ приемник, DVD плеъра и всички подобни. Когато купувате по-голям и по-съвременен телевизор, възпроизвеждащ висококачествено 4К съдържание, най-вероятно ще допълните изживяването с нов BlueRay плеър, игрова конзола или други източници на Ultra HD картина. Въпреки, че света става все по-безжичен, винаги ще се намери някой кабел, който да се набива на очи.

За да избегнете терзанията около скриването на допълнителните кабели ви препоръчваме да се поинтересувате от функциите Невидимо свързване и One Connect на SAMSUNG.

Интересното при невидимото свързване е, че от телевизорът ви излиза един единствен тънък и прозрачен кабел, който едновременно захранва устройството и го снабдява със съдържание.

 

Останалата работа е свършената от One Connect функцията, която в най-общи линии представлява една преносна кутия. Тя се поставя на удобно за вас място, в нея се включват изводите на всички устройства, които искате да подават сигнал към новия ви телевизор, а тя има за цел да предвижи всички тези сигнали към телевизора, посредством тънкият кабел, наречен „невидимото свързване“.
Така не ви се налага да имате шест различни кабела за всяко устройство, които грозно да излизат под телевизора.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

 

Голям екран > малка стая

Щом сте избрали голям размер телевизор за малката си стая, най-вероятно сте прочели нашето пълно ръководство за правилен избор на телевизор, според размера на помещението и сте се убедили, че сте спазили препоръките ни.

Що се отнася до дизайна, когато поставяте по-голям екран в малко помещение – избегнете натрапчивостта и се постарайте да не правите телевизора фокусна точка.

Да скрием телевизора

Единият вариант за постигане на това е като заложите на богат набор от различни арт елементи и декорации, които да отвлекат вниманието от големия екран. Освен това, може да се създаде система за скриване на телевизора, така че той да не присъства в интериора, когато няма реална нужда от него.

Също така, може да съчетаете и двете – механизъм за скриване + силно арт присъствие, като взаимствате страхотната идея, която виждате тук.

или пък да го покажем …

Другият интересен вариант, които имате пред себе си, когато искате да интегрирате телевизор с голям екран в помещение с малки размери е да монтирате телевизора върху стена и да го приближите максимално близко до нея.

Отново ще погледнем две итнересни решения идващи от SAMSUNG, които ще ви помогнат да превърнете телевизора в оригинален декоративен елемент.

 

С помощта на функцията Ambient Mode, част от новите QLED телевизори на Samsung, може да накарате телевизора просто да изчезне. Ако например телевизорът не се използва и е монтиран на стената, той се слива със заобикалящата го среда, като имитира много успешно самата текстура и цвета на стената зад него. В допълнение може дискретно да ви показва прогнозата за времето, новините и да ви пуска фонова музика.

 




Благодарение на иновативната стойка за стена NO GAP WALL-MOUNT и тънкият й профил, разстоянието между устройството и стената се минимизира драстично, а възможността на стойката за накланяне ви позволява да настройте оптималния ъгъл на видимост.

Монтажът на стойката отнема не повече от 20 минути и не изисква специални умения, което елиминира нуждата от наемане на специалисти.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ