Интериор, Технологии

Разделяне на помещението с помощта на телевизора

Най-вероятно, когато обмисляте възможностите за позициониране на новия си голям и модерен телевизор, в главата ви изникват множество сценарии за класическото окачване на телевизора върху стената или пък поставянето му върху секцията или друга мебел в хола, които също са залепени за стената.

Това е нещо нормално, тъй като сме свикнали това да са стандартните места за телевизора и често се боим да излезем от рамката на общо приетото. В тази статия искаме да ви вдъхнем куража да направите нещо различно, нещо практично и много удобно, което ще допринесе за обогатяването на цялостната визия и функционалното оформление на вашата отворена дневна зона.

Искаме да ви покажем как, защо и кога може да разделите едно помещение с помощта на телевизора и това да се превърне в едно от най-добрите дизайнерски решения, които сте вземали.

За да превърнем материала в един наистина полезен източник на информация поканихме опитния интериорен дизйанер Николета Кръстева от студио EXTRAVAGANCE design, която дава някои наистина интересни и полезни съвети в редовете по-долу.

Поставянето на телевизора в средата на стаята не винаги е продиктувано от нуждата да разделим две или повече зони, намиращи се в едно общо помещение, но в тази статия ще говорим именно за този сценарии. Той е интересен по много причини, но най-вече защо предлага функционалност, удобство и осезаема лекота в интериора.

Методът може да се използва за разделяне на дневната зона от кухнята / трапезарията, дневната зона от друга функционална зона или пък в случаите на жилища от тип студио – дневната зона от спалнята.

По-долу се постарахме да опишем най-често използваните сценарии за разделяне на две зони, според начина на позиционирането на самия телевизор в интериора.

Вграждане на телевизора в мебел


Когато планираме да разделим зоните в отворена всекидневна, често това е предвидено да се случи с помощта на многофункционална мебел, която освен разделител ще играе ролята и на библиотека, секция или просто система от рафтове, предлагаща удобни места за съхранение.

В тази мебел най-важно е къде и как ще се вгради телевизорът. Вероятно, щом сте избрали този сценарии една от основните цели е самият телевизор да има възможност за ротация на 180 или 360 градуса, така че да предложи мултимедийно присъствие и в двете зони.

Опциите, измежду които може да избирате са много – ниски мебели, високи и тесни, окачени на пилон или цялостни системи, превърнати във фукционални стени. Изберете вариант, който ще се впише в интериора и ще ви помогне да създадете едно по-просторно, леко и светло помещение.

Тук отново е важно да съобразим височината на телевизора, но този път не с една, а с две точки на гледане, така че нещата стават малко по-сложни. Ако изберете този вариант, ви съветваме да заложите на опитни и доказали се дизайнери, които биха планирали и предвидили всички опции, които трябва да покрива въпросната мебел.

 

Поставяне на телевизора върху нисък шкаф


Позиционирането на телевизора върху нисък шкаф с цел разделяне на пространството дава няколко забележителни предимства. На първо място това е ефирността, която се постига, тъй като шкафът и в частност поставеният отгоре телевизор не затормозяват помещението и така всичко наоколо остава видимо, светлината не е спряна от високи мебели, а движението на живущите в жилището не е възпрепятствано.

С всички позитиви този метод носи със себе си доза недостатъци, върху които трябва да се помисли предварително. Поставен така, телевизорът е на показ и от двете страни, което не е проблем за гледащите го фронтално, но от другата страна се вижда гърба му, който в голяма част от случаите не е предвиден да бъде на показ. Другият проблем отново е свързан с гърба на телевизора и по-конкретно с всички кабели, които са включени в него.

Вариант тук се явява монтирането на плоскост, която да скрие гърба на телевизора и респективно всички кабели, които влизат и излизат от него, за да се създаде една по-приятна и приемлива гледка за намиращите се зад него.  Не толкова просто е решението, когато към шкафа се добави въртяща се основа, върху която да се монтира телевизора, така че да осигурява картина и в двете зони, между които е позициониран, както е в показания от EXTRAVAGANCE Design пример по-горе.

 

Съветваме ви да изберете модел телевизор, който може да предложи красив дизайн от всички страни. SAMSUNG предлагат голям избор от модели с 360° дизайн, зад които стои идеологията, че телевизор е нещо повече от екран, съществуващ в дома ви. Всеки елемент от тези телевизори е изпипан до съвършенство, което прави едно такова устройство невероятно красиво, модерно и изтънчено, дори погледнато в гръб.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

 

Телевизор, поставен върху стойка

Решението, което ще ви помогне да създадете най-изчистения и просторен интериор на стаята, в която го поставяте. Липсата на мебел, върху която да се позиционира телевизоря в съчетание с избор на стойка с красив и семпъл дизайн ще ви помогнат да се освободите максимално от всичко, натоварващо интериора.

Може да избирате от голямото разнообразие стойки за телевизори, които са стандартни, висящи от тавана или във вид на пилон, с опции за ротация и без. Решението е изцяло обвързано с интериора на помещението, в което ще позиционирате телевизора. Избирайте внимателно и се постарайте да съчетаете стил и функционалност, за да успеете да постигнете резултати, които ще ви направят наистина удовлетворени.

Ако решите да използвате телевизор, монтиран върху стойка за разделяне на пространството, то отново ще ви се наложи да помислите за гърба на телевизора.

Да предположим, че сте заложили на телевизор с 360° дизайн, който предлага, както перфектна предна част, така и задни панели с изящен дизайн. Отново остава един значителен проблем – този с кабелите. Ако при сценариите с многофункционалната мебел и ниския шкаф имате възможност да скриете кабелите в самата мебел, тук няма да имате подобна възможност.

Ако сте във фаза ремонт, лесно може да предвидите вграждане на кабелите в тавана или в пода, но ако поставяте телевизора във вече готов интериор, скриването на кабелите би се оказало една по-трудна и сложна задача.

Едно елегантно и практично решение би било да заложите на телевизор от новата серия на SAMSUNG в комбинация със стойката Studio Stand.

Новите телевизори на марката предлагат интересна опция, която позволява свързването на телевизора със захранващата мрежа, приемника и другите източници на съдържание да се осъществява посредством един единствен кабел, който е тънък и прозрачен.

Добавяйки опцията One Connect, която предлага всички периферни устройства да се включват в изнесен встрани бокс, вие имате възможност да се освободите от всички кабели, които би ви се наложило да криете, ако изберете друг телевизор.

Стойката Studio Stand има изтънчен дизайн, превръщащ телевизора в произведение на изкуството, благодарение на трикраката си структура, наподобяваща стойка на изящна картина.

Стойката предлага фин и дискретен улей, специално проектиран за скриване на прозрачния кабел, така че той да се превърне в нещо наистина невидимо.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ