Интериор, Технологии

Телевизор в спалнята – какво е важно да знаем за него?

Навярно ви се е случвало да попаднете в спор на тема „За или против телевизора в спалнята“. Темата е популярна, често предизвикваща разпалени дискусии и върху нея са правени стотици проучвания в десетки държави, а мненията са наистина противоречиви. Ние няма да засягаме темата, тъй като смятаме, че всеки преценява кое е най-доброто за неговия дом.

Щом сте тук, то най-вероятно телевизора е част от вашата спалня или възнамерявате да го добавите в новия й интериор. В този материал ще поговорим за две от най-често срещаните неизвестни при поставяне на телевизор в спалнята, а именно – неговата позиция и размера на екрана.

Заедно с интериорния дизайнер Бранимир Брозиг от студио IRchitect, сме се постарали да ви дадем съветите, от които се нуждаете, за да постигнете пълна хармония между черния екран на телевизора и стилния интериорен дизайн на спалнята.

 

Позициониране

Най-важният детайл, с който трябва да сте наясно, е къде и как ще позиционирате телевизора в спалнята. В редовете по-долу ще погледнем четирите най-популярни начина за позициониране и какви са техните плюсове и минуси.

Тук, както във всяка друга стая, трябва да съобразите позицията на телевизора, като вземете под внимание позицията на прозорците спрямо екрана, разстоянието за гледане, височината и още куп други фактори, които сме описали детайлно в нашата поредица „Телевизора и интериора“.

  • Поставяне върху мебел

    Ако сте решили да поставите телевизора върху мебел, то сте избрали един от най-лесните варианти, тъй като при него няма нужда да дупчите стени или да предприемате други ремонтни дейности.

    Недостатък тук се явява размерът на шкафа – от него зависи височината на телевизора, а това не винаги е добра идея, тъй като в спалнята, телевизорът по принцип се поставя по-високо от нормално приетото в други стаи.

Бранимир:
Най-добрата височина за поставяне на телевизора е на нивото на очите! Имайте предвид, че когато сме легнали, „нивото на очите“ е различно, в различните пози, които заемаме. Изберете любимата си поза за гледане на телевизия в спалнята и съобразете височината на екрана спрямо нея.

 

  • Монтаж върху стената

    Може би най-популярният метод за позициониране на телевизора в спалнята. Той ви дава неограничен контрол върху височината на позициониране, което е от огромна значение в това помещение.

    Често спалнята е малка по размер стая, което прави монтирането на телевизора върху стената идеален вариант за спестяване на място, елиминирайки нуждата от шкаф или стойка.

    Окачването на стената е обвързано с доза „ремонтни дейност“, с които не винаги можем да се справим сами. Въпреки това, някои стойки за монтаж върху стената са различни.




Стойката NO GAP WALL MOUNT от Samsung ви дава възможност да направите самото окачване бързо и без намесата на майстори, като същевременно намаля разстоянието между стената и телевизора до минимум. Стойката също предлага и наклон с регулируем ъгъл.

 

  • Окачен на стойка, монтирана върху тавана

    Стойките за таван са една добра алтернатива, предлагаща удобно позициониране на телевизора в интериора на спалнята. Има голям избор от стойки, които предлагат различни удобства като степени на накланяне и въртене (дори и на 180°), организация на кабелите и дори прибиране на екрана, когато не се използва.

    В този случай е важно да съобразите структурата на тавана и възможността му да понесе теглото на телевизора + това на стойката, както и предварителната организация на кабелите.

     

  • Скриване в мебел

    Истината е, че черния екран не винаги е съвместим с хармоничния интериор, което прави скриването на телевизора често срещана практика в дизайна на модерната спалня. Има много интересни дизайнерски решения за скриване на телевизора в различни мебели като шкафове и гардероби, специално проектирани движещи се панели или произведения на изкуството.

    Вече има и алтернатива, която ви позволява да оставите телевизора на показ, а това от своя страна да превърне спалнята ви в едно много по-приятно място, предлагащо неустоима релаксираща атмосфера.

 Представме ви Ambient Mode от SAMSUNG

Функцията превръщаща черния екран на телевизора в платно с неограничени възможности и лесно за контролиране съдържание. Идеята на Ambient Mode е сливане на телевизора със заобикалящата го среда. Вместо черния екран, телевизорът е изпълнен с декоративно съдържание, полезна информация и твои собствени снимки или известни произведения на изкуството.

 

Телевизорът има възможност да стартира автоматично, когато влезете в стаята и да премине в режим Ambient, когато напуснете помещението. Преди да го монтирате, може да направите снимка на стената зад него. След това тази снимка се използва като тапет на телевизора, който дори може да поставя дигитални сенки около рамките на екрана, за да се постигне още по-красив ефект.
Ако пък решите, че искате повече, вместо това може да използвате лични снимки или любими произведения на изкуството, а заедно с тях да получавате новини, дата и час, прогноза за времето, както и да чувате лека и приятна фонова музика.

 

Размер

Продължаваме с размера на екрана, тъй като изборът винаги е труден, особено когато говорим за спалнята. Свикнали сме да говорим за по-малки инчове, когато става въпрос за телевизор в спалнята и това е нормално, тъй като този телевизор в повечето случай не е предназначен за създаване на цялостно мултимедийно изживяване, както този в хола. На телевизора в спалнята често гледаме епизод от сериал преди да заспим или сутрешния блок, когато се събудим.

Истината е, че няма нужда да се страхувате от големите инчове, особено в ерата на 4K екраните и висококачественото съдържание. Защо да не се насладите на любимия си сериал, гледайки го на голям екран, с високо качество и страхотен звук, идващ от свързания към телевизора саунд бар, възползвайки се максимално от комфорта, който предлага мекото легло?

За да се ориентирате правилно по отношение на съотношението между размера на екрана и разстоянието за гледане, вижте тази статията, в която сме описали подробно всичко, което трябва да знаете по темата :

Пълно ръководство: Колко голям телевизор да избера за своя дом?