База Данни Картини

Емил Караниколов: След 16+1 България ще се превърне в основна платформа и хъб за инвестиции в Европа

Емил Караниколов: След 16+1 България ще се превърне в основна платформа и хъб за инвестиции в Европа

 

Емил Караниколов, министър на икономиката, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 коментира актуалните политически теми.

 

Форумът 16+1

 

“Успешен ли беше форматът 16+1 за България и увенача ли той по един единствен начин българското европредседателство, макар и няколко дни след като то приключи”, започна разговорът Беновска.

 

Емил Караниколов не споделя коментарите, че правителството е изоставило вътрешната политика, заради външната, защото те са тясно свързани. Министърът поздрави всички ескперти и министри, които работиха за усепха на българското европредседателство. България постигна уважение в очите на всички. Сред успехите са срещите между ЕС и Турция, срещата за Западните Балкани и 16+1. Форумът 16+1 е бил предвиден да се проведе през септември, но е изтеглен по-рано и подари желанието на китайска страна. Всички проекти с Китай ще се реализират по европейските правила.

 

Лиляна Павлова поема организацията на Глобалния център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай

 

Беновска включи към разговорът и Лиляна Павлова, която по време на предаването на “Беновска пита” беше предложена от премиера Борисов да поема организацията по създаването и управлението на бъдещия Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай. “Къде Ви е шампанското, г-жо Павлова”, пошегува се Беновска.

 

Емил Караниколов поздрави Лиляна Павлова. Той каза, че тя е най-добрият избор и през този глобален център ще преминават всички проекти за Централна и Източна Европа, а защо не и за Западна Европа. Този център ще е стратегически за икономиката, през него ще преминава съгласуването на всички процедури. България ще се превърне в основна платформа и хъб, атрактивна дестинация за инвестиции в инфраструктурата, енергетиката, смесените предприятия. Китай даде зелена светлина за всичко това, подчерта министърът на икономиката.

 

“75% от средствата, отделени от Китай за Централна и Източна Европа в размер на 2 милиарда, идват в България, това са 1,5 млрд.евро. Те ще дадат начален тласък на бизнеса, ще подкрепят някои развиващи се проекти, за инфраструктура. Как ще продължи нататък сътрудничеството, какви подготвени проекти имаме”, попита Беновска.

 

Към момента имаме транспортни и енергийни проекти, които са предложени на китайското правителство. Финансиране за тях може да бъде осигурено през Българската банка за развитие, Световната банка, Европейската инвестициона банка. Освен инвестициите, важно са подписаните договори за пазари в трето страни – Китай. Първият такъв форум ще бъде в Шанхай и ще бъде за стоки, които ще се внасят само за Китай. България има покана за участие. На този форум ще представим качествени стоки и услуги, защото китайците търсят качество и ние трябва да им го предложим. 100 милиона китайски туристи са пътували от Китай по света. България трябва да работи повече за привличане на китайски туристи.

 

Ще успее ли Борисов да обедини политиците в името на националните интереси

 

“Дали Борисов ще успее да се справи със следващата мисия, която му предстои, а тя е да се опити да обедини политиците в България, президентът Румен Радев, който се държави като опозиция, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Волен Сидеров”, попита Беновска.

 

Емил Караниколов не се съгласи, че е работа само на премиера Борисов. Според него, всички политически лидери трябва да се обединят и да работят за националните интереси. Не само политиците, но и министрите, и всички граждани трябва да работят в тази посока.

 

Развитието на индустриалните зони

 

“Какво правите, Вие, по отношение на индустриалните зони, това е невеществени национална ценност” попита Беновска.

 

Областните управители и кметове трябва да работят в синхрон. В много общини искат да работят с държавата и предлагат терени, меморандуми, за да се изградят индустриални зони, посочи Емил Караниколов. Той посъветва Беновска и шефът на ББР Стоян Мавродиев да направят кампания за дуалното  обучение. Изоставаме в него, защото родителите не знаят какви да ползите от дуалното обучение. Беновска прие предложението и каза, че министърът чука на отворена врата. Не са верни схващанията, че работата в завод е тежка, мръсна и зле платена. Това не е така. Инвеститорите се интересуват от публично-частно партньорство и концесии. Инвеститорите питат първо дали имаме подготвени кадри. Парите са в производството, заяви Емил Караниколов.

 

Чуждестранните инвестиции

 

“Президентът Радев в критиките си към европредседателството спомена, че са намалели чуждестранните инвестиции“, попита Беновска.

 

Чуждестранните инвестиции за миналата година са паднали, защото много от компаниите майки са дали кредити към големи банки, които са се върнали, обясни Емил Караниколов. Според него, трябва да забележим, че компании, които са в България разширяват производството си към индустриалните зони. Трябва да се търсят начини през законодателството за осигуряване на повече инвестиции и пазари в трети страни.

 

Сектор тютюнопроизводство

 

“Това с тютюна жест ли е който облагодетелства “Булгартабак”, попита Беновска.

 

В тютюнопроизводството има проблеми от години. Пробвахме с шафран, минзухари, рапица, но тютюнът е сектор, в който са заети много хора. Китай и “China Tobacco” държи 42% от продажбите на тютюн и тютюневи изделия в света, над 130 милиарда долара оборот за миналата година. Да изкупуват наш тютюн, зависи от производителите дали ще се справят с качеството. От Китай ще идват на всеки 3 и 6 месеца да видях дали се справяме, трябва ли дадат техни сортове, коментира Караниколов.

 

“Това жест на снисхождение ли беше да се отговори на молбата на премиера Борисов”, попита Беновска.

 

“Ние трябва да помогнем на сектор. Жест е от гледна точка на това, че се дава шанс да докажем какво имаме и с какво качество произвеждаме. От нас зависи дали ще станат по-големи обемите. Това е благодарение на външната пилотка, но ще рефлектира във вътрешната. Повече пари за образование, за полицията, за военните, за социалните дейности”, отговори министърът на икономиката. Емил Караниколов каза, че ще работи по темата да се сглобяват мобилни телефони в България.

 

Готова ли е бълагрия за чакалнята на еврозоната

 

Независимо дали ще влезем в чакалнята на еврозоната, министерство на икономиката има една основна цел да повишава БВП и да гони еврозоната, отговори Караниколов на въпрос на Беновска за еврозоната.

 

Изпълнението на оперативните програми

 

“ОП “Иновации и конкурентоспобност” стартира процедура за стартиращи компани”, попита Беновска.

 

Откакто правителството е започнало работа има 712 подписани договора за над 600 милиона лева. От тях над 360 милиона вече са дадени като безвъзмездни средства. За тази година се предвижда да тръгнат програми за 400 милиона лева. През стартиращите предприета се опитваме да върнем младите хора в бълагрия и да ги запазим тук, завърши разходите министъра на икономиката Емил Караников с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 на 8 юли 2018 година.