България Север

Румен Петков и Н. Пр. Латифа Беназза обсъдиха отношенията между България и Алжир

Възможностите за сътрудничество между България и Алжир и засилване на икономическите и културни връзки между двете държави обсъдиха на среща председателят на ПП АБВ Румен Петков и  Н. Пр. Латифа Беназза, извънреден и пълномощен посланик на Алжирската Демократична и Народна Република в Република България, съобщават от пресцентъра на АБВ.

Във фокуса на разговорите бяха строителната и туристическа индустрии, където държавата ни може да бъде изключително полезна със споделяне на експертен опит. Н. Пр. Латифа Беназза оприличи Алжир на голяма строителна площадка. Тя обясни, че държавата подготвя програма за построяването на два милиона нови жилища. Именно тук българският строителен потенциал би бил изключително полезен и добре дошъл. На срещата бе обсъдена и възможността за поклоннически туризъм в Алжир, където живеят много християни. Там вероизповеданията са свободни а опитът на страната ни също би бил от изключителна полза. Темата за енергетиката, експертният потенциал на държавата ни в тази посока и възможността да бъде дадена подкрепа на Алжир за укрепване и изграждане на енергопреносна мрежа също бяха сред темите. Във фокуса на разговорите бе и взаимодействието между двете държави в сферата на леката промишленост.

В рамките на срещата Румен Петков изрази удовлетворение от факта, че Алжир остава остров на стабилност в иначе тежък и размирен регион. Той добави, че държавата показва изключителна ефективност в противодействието срещу тероризма.

Петков, в качеството си и на председател на Общото събрание на Международния институт за сигурност и сътрудничество, информира Н. Пр. Латифа Беназза за потенциала и експертизата, с които Института разполага в борбата с терора и наркоразпространението. На срещата, където участие взе и Атанас Терзобалиев, експерт по арабските въпроси към Института, беше обсъдена възможността да бъдат предложени програми за изземване на незаконното оръжие от алжирското население, както и надграждането на полицейските и специални служби там. Н. Пр. Латифа Беназза предложи конкретно партньорство с два института в Алжир, където срещите предстоят – Африканско-Алжирския с фокус върху противодействие на наркоразпространението и с Института към алжирското министерство на вътрешните работи.

Материалът Румен Петков и Н. Пр. Латифа Беназза обсъдиха отношенията между България и Алжир е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.