България Север

Историческа възстановка в памет на жертвите от с. Ъглен ще се проведе на 18 август

С историческа възстановка ще бъде почетена паметта на невинните жертви от с. Ъглен по време на турското робство. Тя ще се проведе на 18 август 2018 г. от 11:00 ч. в село Ъглен, община Луковит.

Възстановката ще пресъздаде действителен случай от 5-вековното турско робство. Събитията се развиват по времето на обсадата на гр. Плевен (Руско-Турската освободителна война 1877-1878 г.). През онези тъмни времена потисниците нападат и ограбват с. Ъглен, като избиват по особено жесток и мъчителен начин почти всичките му жители – жени, деца, мъже и старци. Споменът за ужасната трагедия и почитта към паметта на стотиците невинни жертви са причината за пресъздаването на събитието, което се провежда за първи път на територията на селото.

Ще бъде отслужена и заупокойна молитва за душите на невинните жертви, съсечени и изгорени живи от поробителя.

Възстановката се огранизира и реализира от кметство с. Ъглен, Народно читалище „Отец Паисий“ – с. Ъглен и Регионален клон „Васил Ганчев – Плевналията“ – към Национално дружество „Традиция“, по идея на писателя Йото Пацов.

 

Материалът Историческа възстановка в памет на жертвите от с. Ъглен ще се проведе на 18 август е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.