България Север

МОН отпусна 180 000 лв. за спешен ремонт в НМО – Габрово

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved, Архив

Министерството на образованието и науката отпусна 180 000 лева за спешен ремонт в Националния музей на образованието – Габрово.

Музеят е разположен в западното крило на сградата на Априловската гимназия, обявена за паметник на културата през 1979 година.

Извършваните през годините ремонти са били свързани с реновация, подобряване и поддръжка на двата етажа, където е разположена експозиционната част.

Наложителните строително-монтажни дейности са от решаващо значение за сигурността на сградата, съобщи директорът на НМО Мая Карагьозова. Те са определени като спешни още преди 3 години.

Ремонтът на сутерена е включен в първия етап на одобрения проект за извършване на основен ремонт, реставрация и модернизация на старата сграда на Национален музей на образованието и Национална Априловска гимназия, който също е финансиран от МОН.

На този етап ще бъде решен проблемът със сериозните нарушения по конструкцията в сутерена, предизвикани от дългогодишно наличие на влага и конденз.

В частта ОВК ще се изгради външна отоплителна връзка между новото крило на гимназията и централната част на сградата.

Ремонтните дейности са съобразени с нормалното функциониране на музея и учебния процес в НАГ. Предвижда се те да приключат до средата на месец ноември.

Специфичните режими на работа на двете институции и възможностите за финансиране налагат изпълнението на дейностите по проекта за реставрация и модернизация на старата сграда да се извършва на етапи, които ще продължат от следващата година.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730