България Север

Румен Петков представи в Бейрут възможностите за обучение на ливански студенти у нас

Председателят на АБВ Румен Петков проведе разговор с представители на Министерството на образованието на Ливанската република. Това стана по време на визита на Петков в столицата на близкоизточната държава Бейрут. Срещата е в продължение на инициативата на Алтернатива за българско възраждане за възобновяване на политическите и икономически контакти с арабските страни.

По време на срещата Румен Петков и придружаващата го делегация, в която участват  Ахмед Аладин – председател на Ливанско-българския съвет, и експертът за арабските страни на ПП АБВ Анастас Терзобалиев, представиха пред временно изпълняващия длъжността министър на образованието на Ливан Фади Ярак и неговия експертен екип програми за обучение в редица български университети. Сред тях са Аграрният университет в Пловдив, Тракийският университет в Стара Загора, Лесотехническият университет в София и медицинските университети в Плевен и Варна.

Председателят на АБВ е отправил покана към ръководството на Министерството на образованието на Ливан негови представители във възможно най-кратък срок да посетят България и да се запознаят на място с възможностите на българските университети за подготовка на чуждестранни студенти, която е била приета от Фади Ярак. Идеята е приемът на студенти, специализанти и докторанти от Ливан и други държави от Арабския свят да започне още през следващата академична година. В тази връзка Петков припомни пред своите домакини, че в годините назад няколко хиляди ливански студенти са получили качествено образование именно в България – традиция, която по думите му може и трябва да бъде продължена.

От своя страна изпълняващият длъжността министър на образованието на Ливан Фади Ярак пък заяви, че ще изпрати покана чрез Румен Петков и председателя на Ливанско-българския съвет Ахмед Аладин до ректорите на университетите в България да представят учебните си заведения и продукт по време на изложение, посветено на образованието, което ще се проведе в Ливанската република през ноември тази година. Форумът се посещава ежегодно от над 20 000 души.

Материалът Румен Петков представи в Бейрут възможностите за обучение на ливански студенти у нас е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.