България Север

МУ – Плевен е домакин на изложба „Българският принос в културно-историческото многообразие на Обединена Европа“

Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен), съвместно с Регионалния академичен център на БАН – Плевен, e домакин на художествено-документалната изложба: „Българският принос в културно-историческото многообразие на Обединена Европа“.

Експозицията е дело на Научния архив на БАН и включва 22 постера, представящи различни документални свидетелства за дейността на българските художници и просветители, автобиографични и биографични документи, ръкописи на трудове, дневници, мемоари и спомени на наши учени, държавни, обществени, културни и военни дейци – Тодор Г. Влайков, Петко Стайнов, Иван Буреш, Христина Морфова, Добри Христов, Николай Лилиев, Йосип Щросмайер и други. Акцент в изложбата е идеята за обединена Европа, нагледно показана с документи и фотографии от архива на основателя и пръв председател на Българската секция на Паневропейския съюз – акад. Иван Шишманов.

Събитието е съпътстващо в програмата на МУ-Плевен по случай на Европейската нощ на учените 2018. Тази година Европейската нощ на учените ще се проведе на 28 септември, под наслов REFRESH, финансиран от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“. Централен фокус е Европейската година на наследството.

Европейската нощ на учените се превърна през годините в емблематично събитие и регулярна среща, на която учените в различните страни-членки на Европейския съюз представят своите постижения и предизвикателства пред широката публика в рамките на един ден.

От 10.09.2018 г. до 30.09.2018 г. изложбата е експонирана във фоайето на Факултет „Фармация“ и на Телекомуникационен Ендоскопски Център при МУ-Плевен.

Материалът МУ – Плевен е домакин на изложба „Българският принос в културно-историческото многообразие на Обединена Европа“ е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.