Бизнес и Политика

Една от професиите на бъдещето вече ще може да се изучава в София

Остават броени дни до крайния срок за записване в първата по рода си у нас магистърска програма по една от най-перспективните професии на бъдещето. Тя се нарича „Бизнес и дигитална трансформация – блокчейн иновации“ и ще подготвя кадри по една от най-горещите нови технологии – блокчейн. Магистратурата е част от програмата на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

„Блокчейн е експоненциална технология. Експоненциалните технологии се развиват много бързо във времето. В началото са във фаза на скрито нарастване, но когато стигнат до инфлексната си точка, променят всичко около себе си. Така и блокчейн ще промени света. В момента ние сме в тази инфлексна точка“ – споделя Радой Стоянов от българската софтуерна компания BULPROS, който е един от лекторите в програмата. Кратко интервю с експерта по темата е достъпно тук.

Това е първата блокчейн магистратура в България, една от първите три в Европейския съюз и със сигурност най-изгодната възможност за придобиване на европейска магистърска степен в тази област. В добавка кандидатстващите студенти имат редица възможности за частични стипендии, както и за разсрочено плащане. Магистърската програма не е насочена само за програмисти и не изисква предишен опит в областта на програмирането. В нея могат да се включат също хора, завършили бакалавърска степен в областта на икономиката, мениджмънта, предприемачеството и други специалности.

За незапознатите – блокчейн е отворена, децентрализирана и напълно прозрачна технология, на която са базирани биткоин и останалите криптовалути, но нейният потенциал отива много отвъд тях. С нея могат да се управляват активи, компании и дори цели общности, а все повече институции и организации по света тестват блокчейн в своите проекти. Затова и завършването на магистърска програма в тази сфера може да предостави изключително добри възможности за реализация в бъдеще. Магистърската програма ще обхване много от тези области и ще подготви студентите за осъществяване на различни по обхват и област проекти, базирани на блокчейн.

Освен Радой Стоянов, сред лекторите в магистърската програма са специалисти като Николай Живанкин, Александър Захариев и Ангел Парасков, които имат дългогодишен практически и преподавателски опит в сферата на технологиите, финансите и бизнеса. Повече информация за лекторите е достъпна тук.

Повече подробности за самата магистърска програма, стипендиите и възможностите за кандидатстване са достъпни тук.