България Север

С настроение и стил протече награждаването в Деветото биенале на малките форми

С много настроение и стил протече награждаването в Деветото биенале на малките форми, което се състоя снощи в залите на художествена галерия „Илия Бешков” – Плевен. Градусът на настроението още в началото беше повдигнат с изпълнения на артисти от хор „Гена Димитрова”.

Започнал през 2002 г. като национален, от две издания във форума се включват автори от различни страни.

Тази година те са били 234 с над 400 творби живопис, графика, скулптура и колаж. През годините се увеличава и броят на дарителите, оставили свои творби във фонда на Плевенската галерия. 47 са те само в това издание – няма галерия в страната, която да се похвали с толкова много дарители, подчерта главният галерист Антония Караиванова. Творбите, които обогатяват основните фондове са 69. Директорът Мирослав Минчев поздрави всички номинирани и спечелили награди участници в Биеналето. Специална благодарност беше изказана на Община Плевен в лицето на кмета Георг Спартански за финансовата подкрепа, която оказва през годините за осъществяването на форума.

 

От своя страна кметът подчерта, че Общината ще продължи да подкрепя финансово всички културни институти, както го е правила и досега.

 

Всички номинирани и наградени получиха плакет и издание от луксозния каталог с творби от Биеналето.

 

 

 

 

 

Голяма награда на Община Плевен – Моника Найденова – скулптура;

Комисия в състав – председател: Кирил Матеев – СБХ, скулптор, и членове: Ралица Игнатова – СБХ, живопис, Васил Колев – СБХ, графика, Валентин Асенов – СБХ – Плевен, Мирослав Минчев – Директор на ХГ „Илия Бешков”, графика, Иван Велчев – СБХ – Плевен, живопис, Надя Василева – гл. специалист – отдел „Култура” на Община Плевен, разгледа и оцени представените творби и определи следните награди:

Голяма награда на Община Плевен – Моника Найденова – скулптура;
Награда на СБХ – Момчил Георгиев – живопис;
Награда на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ – Николай Караджов – живопис;
Награда на журито – Стилияна Узунова – живопис;
Награда за живопис – Ангел Васев – живопис;
Награда за графика – Николина Джановска – графика;
Награда за скулптура – Красимир Митов – скулптура;
Награда „Млад автор” – Михаела Каменова – скулптура;
Награда „Чужд автор” – Вероника Сиупка – графика.

 

 

 

Материалът С настроение и стил протече награждаването в Деветото биенале на малките форми е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.