България Север

Каталогът „Габровски сокайни шевици“ е завършен

Каталогът „Габровски сокайни шевици” съхранява уникално знание, трупано с векове в българските семейства

Живеем във време, в което агресията, липсата на култура – дори в най-общ смисъл, и незачитането на пространствата, предназначени за хора с потенциал, са ежедневие.

Живеем във време, в което предаването на традициите от поколение на поколение рядко се среща.

Живеем във време, в което властва разбирането – „всичко започва от мен”. Тази власт на егото вирее в почва, напоявана и подхранвана от хора, временно заели позиции, които им позволяват да налагат тази философия. Самите те са избуели в тази среда.

От време на време проблясва някое пламъче, което няма как да не бъде забелязано. Колкото малки са тези пламъчета, а все пак осветяват този безпросветен мрак, в който са се разположили уж преминали блестящи образователни системи лица.

Зачитането на традицията – ето това ярко пламъче светна пред препълнената зала на Регионален исторически музей – Габрово. Ако на някой това му се стори като наситено с прекален патетизъм описание, просто не е присъствал на събитието – представяне на каталога „Габровски сокайни шевици”.

Резултатите бяха представени от Росен Йосифов, който е негов ръководител.

Преди години е било традиция уменията да се предават от майка на дъщеря и от баща на син. Така момичетата се научавали да везят, а момчетата – на занаят. Как са създавани габровските сокайни шевици – ето за това бе разговорът при представянето на каталога.

Д-р Аксиния Бутева е автор на двуезичното издание – с български и английски текстове. Преводът е на Божидар Стойков.

Д-р Бутев може да разказва много за шевиците, тъй като е посветила голяма част от времето си на тях.Тя има голям принос за запазване на традицията, иначе казано – в запалването и поддържането на едно от пламъчетата, които осветяват безпросветния мрак.

Издаването на каталога „Габровски сокайни шевици” става с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Община Габрово. Регионален исторически музей – Габрово го реализира в партньорство с ЕМО „Етър” и МАИР „Боженци”.

При представянето на „Габровски сокайни шевици” стана ясно, че в миналото българките са владеели около 100 видове бод. Днес най-добрите везбарки правят между 34 и 40, а д-р Аксиния Бутева – 15. Докторантурата на автора на каталога е посветена на шевиците, но преди да ги пренесе на научното поприще, г-жа Бутева ги изучава практически.

Очаквайте интервю с д-р Аксиния Бутева, в което тя разказва за габровските сокайни шевици и за българските традиции в изработката на шевици.

Каталогът „Габровски сокайни шевици” съхранява уникално знание, трупано с векове в българските семейства

Каталогът „Габровски сокайни шевици” е част от проекта „Красотата на Габровската сокайна шевица”. 11 496 лв. е сумата, вложена в проекта от програма „Култура” на Община Габрово.

Резултатите:

Издаден е първи каталог на музейна колекция в Габровска област, социализализирано е уникално културно-историческо наследство; Представени са за първи път във временна експозиция на колекциите сокайни шевици, съхранени в местните културни институти;

Създадени са знания и умения в подрастващите, свързани с естетическите качества на габровската сокайна шевица.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Материалът Каталогът „Габровски сокайни шевици“ е завършен е публикуван за пръв път на Gabrovo News.