България Север, Общество

Д-р Иван Иванов спечели приза „Кмет на годината“

снимка: Община Севлиево

Престижната титла „Кмет на годината“, която присъжда най-важното жури – гражданите, тази година в сектор „Младежки дейности и спорт” за средна Община печели кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

Авторитетната надпревара се организира за шеста поредна година от медията, която следи работата на всички общини в България – kmeta.bg. В гласуването се включиха стотици хиляди граждани, които дадоха своята оценка на работата на кметовете като по този начин се насърчава местната администрация за разработване на все повече добри проекти.

снимка: Община Севлиево

На официална церемония в зала 9 на НДК златното момиче Ренета Камберова връчи наградата на д-р Иван Иванов, който се обърна към присъстващите с благодарност и с думите: “Уважаеми колеги, посвещавам тази награда на младите хора от Севлиево. Те я получават заради усилията на общинската администрация и заради огромната подкрепа, която оказва бизнесът в Севлиево, за да продължаваме да помагаме на младите хора да спортуват и да намират много и различни възможности за извънкласни дейности в свободнвото си време. Шеста поредна година общината увеличава средствата за спортните клубове в нашия град и всъщност тази награда е за всички тях – нашите млади хора! Сигурен съм, че с общи усилия Севлиево ще продължи да дава на България и в бъдеще много шампиони”.

Над 1200 са младите хора в Севлиево, които активно се занимават със спорт в много добра спортно-техническа база. Основно беше ремонтирана и спортна зала „Дан Колов“, където се провеждат състезания по баскетбол, волейбол, борба, самбо и джудо, киокушин карате, тайкон-до, кик бокс, бадминтон и тенис на маса. Мотополигон „Горна Росица“ шест пъти е обявяван за мотополигон номер едно в света. Ежегодно мотополигонът е домакин на световен или европейски шампионат, като домакинства и кръгове от републиканския шампионат. Градският стадион е един от малкото в страната които отговарят на изискванията за провеждане на мачове от програмата на Първа професионална лига. За младите футболисти детско юношеската школа по футбол разполага отделно с едно официално игрище и две спомагателни. За жителите на града се поддържа многофункционално игрище в Боровата гора, което през 2017 г. беше основно ремонтирано. През 2018 г. в ж.к. „Юг“ беше открита многофункционална спортна площадка за футбол, волейбол, баскетбол и бадминтон. В средно училище „Васил Левски“ функционира и 25 метров плувен басейн. За последните две години по различни програми и от бюджета на Община Севлиево са инвестирани над 420 хил. лв. за ремонт и поддръжка на спортните бази. Туристическо дружество „Росица Мазалат“ предлага условия за пешеходен, вело и воден туризъм. Към дружеството има клубове по ориентиране и спелеология. Към спортните клубове има изградени секции за различни видове спортни занимания за всички възрасти. Всички спорни клубове разполагат с квалифицирани треньорски кадри, съгласно Закона за физическото възпитание и спорт. А добрите условия и квалифицираните треньори, водят след себе си и високите резултати.

Община Севлиево има своите световни, европейски и множество балкански и републикански шампиони. Традиционни са успехите на спортен клуб по самбо и джудо „Раковски“, много са състезателите на клуба които са прославили България по света – Марко Косев петкратен световен шампион по бойно самбо, Тихомир Благовестов – вицесветовен шампион по бойно самбо и редица други състезатели от клуба. Не малко са успехите на спортен клуб по борба „Дан Колов“. Въпреки, че спортните клубове по киокушинкай карате, таекуон-до и кик бокс са със сравнително малка история, също имат своите световни и европейкси шампиони. През последните години спортния клуб по баскетбол показва развитие, особено сред подрастващите. Юноши и девойки са привлечени в отбори от „А“ група. Мъжкият отбор на спортен клуб волейбол „Раковски 1964“ за 5 поредна година се състезава в група „Б“. Своя история пише и футболния клуб за жени „Севлиево лейдис“, където тренират повече от 70 състезатели. Въпреки кратката си история, четири от състезателите на клуба са поканени в националните отбори на страната. Значимо е развитието на плувните спортове в града. Спортен клуб „Вигинг 2008“ има своите републикански шампиони при момчета, момичета, водно спасяване и при ветераните.

Учениците от община Севлиево участват редовно в състезанията от програмата на „Ученически игри“ във всички видове спорт. Всяка година наши отбори достигат до финалния етап на игрите и печелят отличия. През 2018 г. момичетата на СУ „Васил Левски“ завоюваха сребърните медали от игрите по баскетбол. Много добре се представят и бадминтонистите, които са редовни финалисти на игрите.

Мотоциклетния спорт в общината е с традиции, които дават резултати и в наши дни. Петър Петров се състезава за „Кавазаки“, а Хакан Халми редовно печели републикански балкански титли като състезател на “Мотоциклетен спортен клуб – Севлиево”.

Не може да не се споменат и резултатите на ракетомоделистите и авиомоделистите, които са завоювали многократно златни и сребърни отличия в световни и европейски първенства. А спортният клуб по ориентиране подготвя състезатели, които печелят медали от републикански състезания и балканиади.

Спорният календар на Община Севлиево включва повече от 100 спортни и туристически прояви, като общината подпомага дейността на всички клубовете. Тази година за спортни прояви и подпомагане дейността на клубовете за заделени 285 хл. лв.

По отношение на младежките дейности, общината активно насърчава икономическата активност и кариерното развитие на младите хора; подобрява достъпа до информация и качествени услуги; стимулира неформалното учене сред младите хора; здравословния начин на живот. Активно се работи по социалното включване на младите хора в риск, развитието на доброволчеството, повишаването на гражданската активност и се полагат специални грижи за младите хора в малките населени места и селските райони. Сред приоритетите на общината е развитието на междукултурния и международния диалог, както и повишаването на ролята на младите хора в превенцията на престъпността.

Множество дейности и инициативи за младите хора се организират всяка година на територията на общината в множество културни институции и центрова (Дом на културата „Мара Белчева”, Градска библиотека, Градска художествена галерия „Асен и Илия Пейкови”, галерия „Видима“, Исторически музей – Севлиево, АВК „Дандолови къщи”, Народно читалище „Развитие – 1870” – Севлиево, Спортни имоти – Севлиево (Спортна зала „Дан Колов”, мотополигон „Горна Росица”, стадион „Раковски” – Севлиево), парк „Черничките”, мултифункционално игрище в „Боровата гора”, парк за отдих, спорт и развлечение „Казармите”, тенис корт, спортни и детски площадки, фитнес на открито и др.)

снимка: Община Севлиево

Всяка година общинският бюджет за младежки дейности надхвърля 1 млн.лв. – ресурс, който се използва за подобряване на условията и обезпечаване на дейностите, насочени към младите хора и осъществявани от Центъра за подкрепа на личностното развитие – Детски комплекс „Йовко Йовков“, Младежкия център – Севлиево, училищата, спортните клубове, културните институти и читалища на територията на общината. Привлича се ресурс за дейности и чрез проекти по оперативни програми от ЕС или в рамките на национални програми.

“Следващата година със средства от общинския бюджет започва и строителството на велоалея в Севлиево”, съобщи новината в аванс д-р Иванов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Материалът Д-р Иван Иванов спечели приза „Кмет на годината“ е публикуван за пръв път на Gabrovo News.