България Север

С любов плевенчани си спомниха за голямата актриса Саша Филипова

С вълнуваща среща – спомен за голямата плевенска актриса Саша Филипова беше отбелязана нейната 90-годишнина в ДКТ „Иван Радоев”. Това е театърът, в който тя изиграва над 100 роли. Чрез разказите на актьорите Мариета Калъпова и Георги Ангелов, присъстващите се докоснаха до актрисата в професионална среда.

Фрагменти от нейни интервюта приживе, от роли в спектакли, мнения на критици, наслагваха допълнителни нюанси върху спомените. „Да се говори за Саша означава да се говори за театър”, с респект сподели режисьорът Димо Дешев, който си спомни за работата си с актрисата.

Какво е да си дъщеря на актриса, с нескрито вълнение сподели и дъщерята на Саша – театроведът Красимира Филипова. „Да си актьор е самотно занимание. Това, което правиш, е значимо точно в този момент, в който си на сцената. Ако няма памет, всичко се забравя. Хубаво е, че има памет”, каза Филипова. Освен нея в залата беше и внучката на Саша – Жаклин, със своя син.

Сред гостите в залата бяха областният управител Мирослав Петров, лидерът на ПП АБВ Румен Петков и областният председател на партията Цветан Антов.

„Саша Филипова, заедно с Илко Иларионов, бяха хората от актьорския състав, които застанаха зад мен и предложението ми като кмет на Плевен през 1997 г. името на театъра да бъде променено от „Георги Кирков“  на „Иван Радоев““, сподели пред присъстващите Румен Петков.

Със спомена за Саша Филипова беше поставено началото на 100-тния сезон на ДКТ „Иван Радоев”.

Материалът С любов плевенчани си спомниха за голямата актриса Саша Филипова е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.