България Север

С писмо до Доналд Тръмп АБВ – Младежи се обявиха в защита на енергийните и националните интереси на България

Младежката организация на политическа партия АБВ връчи писмо, адресирано до президента на САЩ Доналд Тръмп, на висши представители на дипломатическата мисия на американската държава в София. В документа от АБВ – Младежи посочват, че са силно обезпокоени от това, че въпреки дългогодишното партньорство между България и Съединените американски щати, през различни периоди от време представители на американската администрация са опитвали да влияят на българската правителства линия на поведение, и то в посока, която на практика е била в разрез с националните ни интереси, особено в областта на енергетиката.

Затова в текста на писмото АБВ – Младежи призоват за преустановяване на намесата на САЩ в решенията на България, свързани с енергийната й политика и национална сигурност. Подобни действия според тях са довели до натиск за спирането на проекта “Южен поток“ и са изправили страната ни пред необходимостта да си закупува оскъпена руска газ от Турция.

„В резултат на натиск от страна на САЩ, започнал през 1999 г., правителството на Р България замрази строежа и на АЕЦ „Белене”. След среща с държавния секретар Хилъри Клинтън през 2012 г. премиерът Борисов разпореди спирането на изграждането на атомната електроцентрала“, посочват още в писмото си младежите на АБВ.

По думите им след оказано влияние от страна на САЩ се е стигнало и до осъществяването на Американските централи в „Марица-изток“, при определянето на условия, който са изключително неизгодни за страната и оскъпяват значително цената на електроенергията за крайните потребители на услугата у нас.

В заключение от АБВ – Младежи посочиха, че само решаването на тези спорни моменти в отношенията между България и САЩ ще покаже, че двете държави могат да си партнират в истински условия на демократичност, както е залегнало и в конституциите на двете страни.

„Преди години под външен натиск спряхме АЕЦ ”Белене”, „Син поток“, „Южен поток“, а сега е под въпрос и втората тръба на „Турски поток“. Време е България да покаже политическа воля и характер и да защити националния си интерес, като гарантира енергийната сигурност на своите граждани на възможно най-ниски цени“, заяви пред представителите на АБВ и събралите се пред американското посолство в София, лидерът на АБВ – Младежи Пламена Заячка.

Думите й допълни зам.-председателят на политическата сила Любомира Ганчева. “Реализирането на проектите за АЕЦ „Белене“ и пряката доставка на руска газ през България като входна точка за Европа не се свежда само до покриването на енергийните нужди на страната. Това е проблем, който опира до разбирането ни за българската икономика, за нейната конкурентоспособност и за ролята на България в региона и в Европа. Ако те не бъдат реализирани, страната ни ще изостане значително в технологично отношение и ще понесе икономически и социални загуби”.

Материалът С писмо до Доналд Тръмп АБВ – Младежи се обявиха в защита на енергийните и националните интереси на България е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.