България Север

Гогол в стил Гай Ричи поставя на плевенска сцена руският режисьор Денис Азаров

Гогол в стил Гай Ричи поставя на плевенска сцена руският режисьор Денис Азаров. За него това ще е дебют в България, а повече за идеята си за новата постановка „Картоиграчи“ разказа днес пред журналисти.

Концепцията за спектакъла е заимствана от два филма – „Бандата на Уошън” и „Две димящи дула”, така че жанрът на спектакъла шеговито е определен като „Гай Ричи”.

Типично мъжката пиеса той е направил двуполюсна – мъжка и женска, защото „да поставяш спектакъл само с мъже е скучно”. „Картоиграчи” е доста странна и важна пиеса в руската драматургия на 19-и век. Странна е, защото е кратка и представлява някаква шега, но познавайки Гогол знаеш, че той просто така не може да се шегува. Затова към този текст се обръщат много режисьори в Русия през последните години. Мен ме заинтересува темата за играта като начин на живот. За хора, които живеят тук и сега, които искат от живота всичко веднага. При това те са мошеници, но в пиесата започваш да ги обичаш и в това е парадоксът. Те обичат живота сега, защото утре може да няма”, сподели Азаров.

В спектакъла ще участва цялата мъжка трупа на театъра. Сред актьорите ще са и новите попълнения Александър Кънев, който е студент в класа на Ивайло Христов и за когото това ще е дебют на нашата сцена, и Васил Витанов, когото публиката вече познава от „Цимбелин”.

Премиерното представление на „Картоиграчи“ ще е на 2 февруари от 19 часа.

Материалът Гогол в стил Гай Ричи поставя на плевенска сцена руският режисьор Денис Азаров е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.