България Север

С нови престижни награди завърши 2018 г. за плевенската цигуларка Зорница Иларионова

Младата българска цигуларка Зорница Иларионова се завърна с две първи награди от един от най-престижните международни конкурси „Йохан Себасиан Бах“. Събитието се проведе в края на 2018 г. пред публика от 5 000 души в една от най-модерните японски зали The Grand Hall във Фукуока. Зорница пребори конкуренцията в лицето на цигулари и пианисти не само в основния конкурс, но и в надпреварата за изпълнение на произведения от Клод Дебюси, организирана в чест на годишнина от рождението му.

През изминалата година талантливата българка успя да спечели още няколко награди от международни конкурси. През юни м.г. получи втора награда “Силвър” на конкурса за млади изпълнители “Манхатън” – Ню Йорк, САЩ. Това е онлайн конкурс за всички струнни инструменти и конкурса се провежда под патронажа на светоеноизвестния пианист Иво Погорелич. През ноември 26-годишната цигуларка се завърна с трета награда от Международния конкурс “Classic Pure Vienna” – Виена, Австрия, в който до финала достигат едва 8 човека от цял свят.

Зорница Иларионова е родена през 1992 г. в Плевен. Завършва с отличие НМУ “Любомир Пипков“ – София през 2011 година, учи и в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia – Мадрид, Испания, в класа на световноизвестния педагог проф. Захар Брон. През последните години печели множество награди от международни конкурси и участия във Франция, Германия, Испания, Русия, Португалия, Белгия, Австрия и др.

Материалът С нови престижни награди завърши 2018 г. за плевенската цигуларка Зорница Иларионова е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.