България Север, Общество

Съветът по етническите и интеграционни въпроси заседава

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси проведе заседание, водено от областния управител на Габрово Невена Петкова. Обсъдени бяха предстоящи задачи, във връзка с отчитане изпълнението на дейностите, имащи отношение към политиката за интеграция.

Мониторинговият доклад за 2018 г. за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020г. отново ще обхване сферите образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, върховенство на закона и недискриминация, култура и медии.

Новото е, че отчитането ще се случва електронно. Събраната информацията трябва да обрисува картина на случващото се към момента, макар и да не е напълно всеобхватна, защото събирането на данни за етническата принадлежност, майчин език и вероизповедания става на доброволен принцип, коментираха членовете на Съвета.

Обсъдени бяха и промените в Наредбата за приобщаващо образование. Областният управител Невена Петкова представи накратко изпълнението на Програмата за допълващи дейности към кариерното ориентиране на учениците за изминалата учебна година, като акцентира върху стопроцентовия обхват на ученици от севлиевските училища от малките населени места и ефекта, който е имало посещението в големите фирми в общината.

В хода на дискусията беше обсъден и резултатът с обучението и ограмотяване на възрастни хора от малцинствени групи като възможност за последващо професионално ориентиране.

Зам.- кметът на Община Дряново сподели пред членовете на Съвета, че предстои изпълнение на проект „Заедно в различието“, който предвижда дейности в сферата на образованието, здравеопазването и културата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Материалът Съветът по етническите и интеграционни въпроси заседава е публикуван за пръв път на Gabrovo News.