България Север

В село Гиген празнуват Ивановден утре, „мечкарите“ ще гонят злите сили

Ежегоден празник с кукери и „мечкари“ се провежда в плевенското село Гиген утре. Там млади и стари са в трескава подготовка за Кукерския празник, който се отбелязва от незапомнени времена на 20 януари – Ивановден (по стар стил). Местните се готвят за него сериозно и доста време преди да наближи. Впечатляващите костюми се изтупват и подготвят за важния ден. Така наречените кукери „мечкари“ тръгват на групи да гонят злите сили от къща на къща още преди съмване, а по обяд се събират всички групи на площада на селото за надиграване, като са определени специални награди за най-добре играещи и най-добре облечени групи.

Маскираните танцуват под звуците на уникалното Мечкарско хоро, с характерен ритъм в пет осми, с втори удължен такт. Отделните групи кукери „мечкари“ се надиграват и това е най-атрактивната част от празника за жителите и гостите на селото. Персонажите в групите са двама „старци“ и две „булки“, които задължително са придружени от музиканти с тъпан, барабан, кларинет. Много интересни са костюмите на „мечкарите“ – автентични народни носии, типични за този край на България, с маски на лицата и ръчно изработен накит – „курбулец“, който украсява главите на „булките“. Костюмите на изпълнителите са много стари, предават се от поколение на поколение като ценност и се съхраняват грижливо в семейните ракли.

От незапомнени времена гигенчани празнуват Ивановден така на 20 януари. Нито промените в календара, нито промените в нравите са успели да откъснат тези хора от корена им. Никой не знае откога датира традицията, но всички заедно я пазят като нещо свято. Доказателство са все по-младите участници в самобитния празник. Невръстни момчета се пременят в мечкарски костюми, тропат в ритъма на Мечкарското хоро и с трепет чакат момента, когато самите те ще поведат група.

Материалът В село Гиген празнуват Ивановден утре, „мечкарите“ ще гонят злите сили е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.