България Север

Кметът на Червен Бряг: Мостът при село Горник ще бъде пуснат следващата седмица

От следващата седмица новият мост над река Искър при село Горник ще започне да функционира. Това обеща на пресконференция в клуба на БТА кметът на Червен бряг инж. Данаил Вълов. Той уточни, че има леко закъснение при неговото окончателно завършване. Вчера е бил отлят бетонът на носещата колона, което е едно от най-важните действия при изграждане на съоръжението. Вече тече 7-дневният срок за набиране на якост на отлетия бетон и в края на другата седмица мостът ще бъде пуснат за пробна експлоатация. В началото ще бъдат допускани за преминаване само превозни средства до 5 тона. Мостовото съоръжение ще бъде поставено на постоянно видеонаблюдение в РПУ – Червен бряг.

Що се отнася до пуснатия преди няколко седмици временен мост при Чомаковци, кметът потвърди, че до момента той не е показал никакви проблеми. Инженер Вълов заяви, че отговорността за състоянието му и неговата експлоатация е постоянна грижа на общината. Следи се непрекъснато и нивото и скоростта на течението на река Искър. Кметът уточни, че в най-лошия случай при много високо ниво могат да бъдат временно премахнати средните секции на мостовото съоръжение, докато премине рисковото ниво. Товароносимостта на моста е до 20 тона и тя ще остане такава до края на експлоатацията му.

Материалът Кметът на Червен Бряг: Мостът при село Горник ще бъде пуснат следващата седмица е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.