Бизнес и Политика

Датикум предлага своите услуги със сертификат за съответствие по стандарт ISO 27018

Българският център за данни Датикум АД, част от Сирма Груп Холдинг АД и водещ доставчик на облачни услуги и инфраструктура, получи престижния сертификат за сътветствие по стандарт ISO 27018. Стандартът ISO 27018 е специално създаден за облачните услуги, за да отговори на изискванията на нарастващия брой организации от публичния и частния сектор, които преминават към облачни информационни услуги, с цел постигане на ефективност и намаляване на разходите.

Датикум извърши одит за сертифициране на облачната си платформа по този международен стандарт в края на 2018 година. Сертификацията гарантира на клиентите на дружеството получаване на услуги и достъп до IТ инфраструктура в съответствие с изискванията за изпълнение на общоприетите мерки за контрол и указанията за изпълнение на мерките за защита на личните данни, установени в ISO/IEC 27018:2014.

Стандартът ISO 27018 е предназначен за облачни услуги и може да осигури необходимо ниво на прозрачност за клиентите, използващи такива услуги, които искат да разберат по-добре и да сравнят практиките на различните доставчици и как те осигуряват сигурност и защита на личните данни.

ISO/IEC 27018:2014 е международен набор от правила за добри практики в областта на обработването на лична информация от доставчиците на облачни услуги, който се изпълнява на доброволен принцип. Той е основан и надгражда съществуващи и утвърдени стандарти за сигурност на информацията – напр. ISO 27001, които полагат основата на общите принципи за информационна сигурност и контрол.

Сертификацията е признание и гаранция за качеството на услугите, предлагани от българския център за данни, който  се нарежда сред световните доставчици на облачни услуги, сертифицирани  към настоящия момент по ISO 27018.