България Север

Безплатни прегледи за катаракта и глаукома ще се проведат в Плевен

В дните от 25.02. до 01.03.2019 г. Очен център „Oкулус” – Плевен предоставя възможност за безплатни прегледи на пациенти без поставена диагноза. Скринингът ще се извършва от д-р Мая Мичева, доц. д-р Весела Иванчева и д-р Ганка Дечева и ще се провежда по предварително установен график в очната клиника. Тя се намира на ул. “Васил Левски” №124. Необходимо е предварително да запишете час на тел. 064 837 711, 0878 358 175.

Прегледът е скринингов и включва: измерване на вътреочно налягане (с безконтактен тонометър); определяне на зрителна острота (без корекция); оглед на очно дъно на тясна зеница.

Кампанията цели ранно откриване на двете социалнозначими очни заболявания – катаракта и глаукома, които най-често причиняват слепота сред възрастните хора. Те се диагностицират твърде късно, поради лоша информираност или късно посещение при офталмолог.

Глаукомата е наричана „тихият крадец на зрение”, тъй като тя прогресивно уврежда зрителния нерв и често протича без симптоми. Уврежданията са необратими. От изключително значение е ранното откриване, проследяване на прогресията на глаукомните увреждания и адекватното лечение.

Катарактата е причина за временно нарушение на зрението. Развитието на съвременната офталмохирургия дава изключителни възможности за коригиране на рефракционните аномалии посредством имплантиране на подходящи вътреочни лещи. В България ежегодно се извършват около 25 000 операции за катаракта на съвременно световно ниво.

Специалистите препоръчват всички хора над 40-годишна възраст, независимо че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си.

Материалът Безплатни прегледи за катаракта и глаукома ще се проведат в Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.