България Север

Кметът бе на форум за енергийната ефективност и адаптация към климата

снимка: Община Габрово

Община Габрово участва в испано-български форум за енергийната ефективност и адаптация към измененията на климата, информираха от администрацията на кмета.

Българската делегация, водена от кмета на Габрово Таня Христова, посети град Памплона в рамките на инициативата „Науката среща Регионите“, под патронажа на Европейската Комисия.

Националната политика за околна среда беше представена от Ивелина Василева – народен представител и председател на ПК за околна среда.

снимка: Община Габрово

Програмата на посещението започна с официална среща при президента на регион Навара, където испанската и българската страни заявиха намерения за бъдещо сътрудничество в сферите на енергийната ефективност, климатичните промени и иновациите.

Конференцията продължи в изследователския център на територията на държавния университет на Навара, където кметът на Габрово запозна участниците във форума с политиката на Общината за енергийна ефективност и регионално развитие.

Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Секретариата на Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия, представи опита на българските общини в реализиране на мерки за енергийната ефективност в сгради.

Деница Колева, еколог в Регионалното депо за неопасни отпадъци на Габрово, показа дейностите за управление на отпадъците, изпълнявани на територията на нашата община.

Представителите на региона Навара споделиха добри практики и успешни проекти в енергийната ефективност и околната среда.

снимка: Община Габрово

Българската делегация посети националния център за възобнявяеми енергийни източници CENER в Памплона, където се запозна с изследванията в областта на алтернативните източници на енергия и изпълнявани мащабни проекти за иновации.

Центърът е част от мрежата от 7 технологични центрове на територията на Навара, които посредством развойната си дейност допринасят за развитието на иновационния потенциал на региона и осъществяването на технологичен трансфер към ключови производства.

Интерес представляваше посещението на новоизграждащ се квартал от пасивни многофамилни жилищни сгради, включен в стратегията на Навара за енергийна ефективност. Изпълнението на този мащабен проект се финансира съвместно от Регион Навара и Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/.

Представители на Навара ще посетят Габрово в рамките на предстоящо събитие като част от инициативата „Науката среща регионите“.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Материалът Кметът бе на форум за енергийната ефективност и адаптация към климата е публикуван за пръв път на Gabrovo News.