България Север

Внимание: Заглушават централното заключване на коли и в Габрово!

Снимката е илюстративна

Внимавайте! Апаши заглушават централното заключване на коли и в Габрово, опитвайки се по този начин да ви оберат, докато пазарувате! За това алармира до „Габрово Нюз“ гражданин, направило му впечатление, че не може да заключи с дистанционно автомобила си на паркинг на търговския комплекс на бул.“Могильов“ в нашия град.

По думите му това се е случило днес, 8 март, около 14.30 часа. „Паркирах на паркинга в търговския център. Слязох от колата. Натиснах копчето на дистанционното, вярвайки че заключвам автомобила си. Вървейки към вътрешността на търговския център установих, че съм забравил документи в автомобила си и се върнах обратно при него.

Направи ми впечатление, че колата ми беше отключена. Усъмних се, че е възможно да не съм я  заключил. Взех документите от нея и натиснах отново копчето на дистанционното, за да я заключа, но това не успя да се случи. Опитах няколко пъти. Мина ми през ума, че е възможно в района да има от т.нар „тапи“, които крадците използват.

Качих се в автомобила си и се отдалечих на не много голямо разстояние от търговския център. Спрях и опитах да заключа автомобила си. Получи се. Предполагам, че съм бил потенциална жертва на престъпление и просто днес е щастливият ми ден, тъй като в колата си имах ценни за мен неща“, разказа пред „Габрово Нюз“ нашият източник.

Ще припомним, че този вид кражба не е нов и на доста места в страната се използва. Как и къде обаче се случва всичко това?

Обикновено този вид кражби стават на паркингите пред големите вериги магазини или търговски центрове, както и пред детските градини или училища, където хората излизат за бързо и оставят чантата в колата си. Връщат се и се оказва, че колата е била обрана и от нея липсват пари и вещи.

Всъщност хората излизат и обичайно заключват колата си с дистанционно, но се оказва, че в този момент някой крадец, намиращ се в близост, е заглушил дистанционното и колата реално остава отключена, а хората дори не са разбрали. След това става и самото кражба.

Ето и как става самата кражба:

Обикновено човекът, който извършва престъплението, стои на неголямо разстояние от автомобила или паркинга, където са набелязвани жертви. Заглушава сигнала посредством устройство, наречено „тапа“. Натискането става преди водачът да е натиснал неговия бутон, за да се дублира честота на заключването му. Дистанцията е около 10-15 метра от колата.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Материалът Внимание: Заглушават централното заключване на коли и в Габрово! е публикуван за пръв път на Gabrovo News.