България Север

Тайната на SmartyKids ментална аритметика


Скъпи приятели, днес ще разкрием тайната на уникалната методология на развиващи детски центрове SmartyKids, благодарение на която нашите Смартита развиват невероятни ментални умения. А чрез нея ще ви дадем много важен съвет за обогатяването знанията на децата.


За малките изследователи е много по-трудно да научат нещо, когато се използват непознати и сложни термини. Ако просто подхвърлим термина, без участието на каквато и да е логическа препратка в процеса, те не могат да направят връзка, да си представят, за да затвърдят знанието. И запомнянето (научаването) отнема много повече време, което може да се оползотвори с почивка или упражнения.

Затова е изключително важно, дори да използвате сложни термини, да дадете с тях нещо познато на детето, с което то да свърже значението. Това важи и за случаите, когато целим обогатяване на речника – отново с търпение и внимание обясняваме значенията на думите на детето.


Има различни методи на запаметяване
– някои си представят асоциацията, други използват звуци, трети дори запомнят чрез рими!

Изследвания показват, че първите и последните впечатления оставят най-трайни следи в мозъка. Затова, във всяка ситуация е по-вероятно да запомним неща, които са в началото/края на материала или са свързани с мисли/концепции, вече записани в паметта ни. Друг приоритет за мозъка е запаметяването чрез сетивата – зрение, слух, мирис, вкус, докосване.


Десетте принципа на паметта:
сетива, движение (ритъм), преувеличаване, числа, цветове, символи, подреждане, смях, привличане, позитивни мисли.

Жокер за лесно запомняне на големи числа (телефонни номера, серийни номера и т.н.):
Благодарение на асоциациите, можете да си представите всяка цифра като предмет, цвят. Когато имате много голямо число, измислете някаква история, изречение, с участието на предметите за всяка цифра.


Формула на успешното учене:
Въображение + Асоциации = Памет
Това е основен принцип (и предимство) на SmartyKids ментална аритметика. И тук е ред на другия важен фактор – родителите. За да се развие паметта и да се затвърдят знанията, е изключително важно постоянство в домашните занимания и отдаденост от страна на родителите.

Как учим децата на ментална аритметика? Чрез истории и приказки! Пречупваме науката през призмата на детството и скучните термини се превръщат в герои, формулите се превръщат в приказки, решенията на задачи се превръщат в различни приключения. Уроците стават сюжети – части от един голям пъзел. След тази магическа трансформация, децата възприемат пълноценно и се забавляват от сърце, докато неусетно научават формулите!
И искат да решат още една, две, десет задачи.


Кой каза, че математиката трябва да е скучна?

Ако и Вие желаете да се присъедините към семейството на SmartyKids, регистрирайте се за безплатен ШОУ УРОК на телефон: +359 897 970 400, през официалната форма в сайта, или чрез лично съобщение във фейсбук страницата.

Материалът Тайната на SmartyKids ментална аритметика е публикуван за пръв път на Gabrovo News.