Спорт, Топспорт

Мираж Ли Е Място В Топ 4 За Рома През Този Сезон?

 

Макар и винаги да е бил в сянката на трите най-големи и успешни отбора от Италия – Ювентус, Милан и Интер, тима на Рома винаги е бил клуб е амбиции и желание за статута на „гранд“. Но това е доста трудна задача предвид наистина скромната витрина с трофея на римляните, като печеленето на титли не е нещо типично за тях. И все пак, най-вече благодарение на легендарния Франческо Тоти, в последните две десетилетия отбора на Рома се превърна в един от най-добрите отбори на апенините.

Но дори и без спечелено отличие вече не малко години, от известно време насам вълците постигат отлични резултати. А под ръководството на един от най-успешните си треньори от години насам в лицето на Еузебио Ди Франческо те постигнаха наистина забележителни успехи, особено в Шампионска Лига. Както казват обаче, всичко хубаво си има край и след поредица слаби резултати, чашата преля след драматичното отпадане на Рома от Порто именно в ШЛ, като малко след мача последва и уволнение на Ди Франческо от поста му на наставник, което сложи край на почти двегодишния престой на младия италиански специалист в Рим.
Конкретния мач на Ещадио до Драгао наистина бе последната капка, с която търпението на ръководството на вълците преля. Даже не е нужно да си припомняме някои унизителни за феновете на Рома резултати, които отбора записа малко преди двубоите с Порто. Просто бе очевидно, че Еузебио Ди Франческо явно вече е изчерпан, като старши треньор на този отбор и бе време за промяна. Истината обаче, е че не само наставника трябва да бъде обвиняван за незадоволителните резултати на Рома.

Трудно е да се каже дали последния летен трансферен прозорец бе особено сполучлив за джалоросите. Макар и те да привлякоха някои много талантливи млади и обещаващи играчи, като Николо Дзаниоло, то отбора се прости и с някои от футболистите, които бяха в отбора от най-много време. Всичко това означава, че отбора от Италианската столица продължава да се бори със зъби и нокти за място в топ 4 през този сезон. Поглеждайки към конкретните футболни залози за Серия А ще видим, че след 28 кръга тима на Рома е с коефициент от 4.50 за финиширане в голямата четворка.

Това не е чак толкова лош коефициент предвид факта, че до края на настоящата кампания остават още не малко мачове, в които може да се реши всичко. Но за да се доберат до място даващо право на участие в Шампионска Лига през следващия сезон, вълците ще трябва да се преборят с изключително силната конкуренция от страна на отборите на Милан и Интер. И докато Милан не е участвал в най-комерсиалния футболен турнир вече много време, то тима на Интер преживя един много разочароващ сезон 2018/2019 в тунира, като нерадзурите отпаднаха още в груповата фаза – като те бяха отстранени поради по-лошите си показатели от тима на Тотнъм, с който имаха еднакъв брой точки с своята група.

Като цяло обаче отбора на Рома има качествата и състава за да се пребори успешно с Милан и Интер за местата даващи право на участие в ШЛ. И макар изключително слабото начало на сезона за вълците и цялостното непостоянство в играта им, те все още имат време да поправят нещата. Дали Рома все пак ще финишира в топ 4 тази година? Ще трябва да почакаме още малко за да разберем дали ще гледаме джалоросите в Шампионска Лига и догодина.