Бизнес и Политика

40 години от полета на първия български космонавт

За отбелязването на кръглата годишнина, от 10 до 13 април ще се състоят различни събития, за които в България ще пристигнат космонавти от Русия, Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

На 11 април в Руския културно-информационен център в София ще се състои тържествена вечер, посветена на космическия полет на Георги Иванов, съобщиха от институцията. В тържественото мероприятие ще се включат водещи български учени, работещи в областта на авиацията и космонавтиката, летци, делегация от Руската Федерация, обществени дейци.

Георги Иванов е роден на 2 юли 1940 година в град Ловеч. Завършил е военното училище в град Долна Митрополия през 1964 година, специалност – летец-инженер, пилот първа класа. На 1 март 1978 година Георги Иванов е избран в групата за подготовка на космонавти по програмата „Интеркосмос 2“. На 10 април 1979 година излита в космоса с кораба „Съюз 33“ с Николай Рукавишников. По време на полета отказват основният и резервният двигател, слизането на Земята преминава по балистична траектория, фактически в режим на свободно падане, с голямо претоварване. Полетът продължава 1 ден, 23 часа и 1 мин.

През 1979 година Георги Иванов е удостоен със званието Герой на Съветския Съюз и Герой на Народна Република България. Завършва службата си със звание генерал-лейтенант. Член е на Международната асоциация на участниците в космически полети.