България Север

Спартански против затварянето на детски градини през лятото

Такова разпореждане – да се затварят детски градини през лятото, категорично не съм давал, заяви кметът на Плевен Георг Спартански по време на седмичната оперативка с ръководството на общината. Според него е нормално да се работи с намален капацитет с оглед на това, че през юли и август много родители си вземат децата заради отпуски, други ги пращат на баби и дядовци. „Но заради това, че част от децата няма да посещават детски градини, това не означава, че ще затворим цялата градина и да прекратим предоставяне на услугата в летните месеци. Ще се оптимизират групите, през юли вероятно ще се наложи с по една група по-малко да работят, през август ако трябва с половин капацитет на групите“, предлага Спартански. Това според него ще даде възможност на директорките да направят разпределението на отпуските на педагогическия и непедагогически персонал през летните месеци и те да излязат в отпуск. Спартански е категоричен, че няма да позволи в никакъв случай да се върви по най-лесния начин – „да дръпнем шалтера” и всички деца „аут”, родителите „да си ги бият у главата”. Работа на директорките според кмета е да си направят работния режим и график така, че нито услугата да страда, нито персоналът.

Спартански се закани, че ще има тежки дисциплинарни санкции за тези, които уговарят родителите да се подписват в подписки с искане да няма детска градина през лятото.

Материалът Спартански против затварянето на детски градини през лятото е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.