Бизнес и Политика

Изборът на инвеститор за АЕЦ „Белене“ ще стартира през май

След обявяването на процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“ в средата на месец март, през май предстои публикуването на документацията в Официален вестник на Европейската комисия. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Сочи, където участва в XI-я Международен форум „Атомекспо 2019“. В момента материалите за предстоящия търг се превеждат на всички двадесет езика на Общността. От датата на публикуването на обявата в Официален вестник тече срок от 90 дни, в който кандидатите могат да подадат необходимата документация. Според министър Петкова, срокът, в който трябва да бъде структуриран проектът и да бъде избран стратегически инвеститор, е дванадесет месеца. До половин година се очаква и да бъде довършено лицензирането на определени дейности по проекта, каза още Петкова.

Министър Теменужка Петкова разговаря в Сочи с Фредерик Леливър, старши вицепрезидент на френската компания „Фраматом“. По време на разговора той потвърди, че фирмата изготвя документация за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта „Белене“. По думите на Леливър, в момента френската компания уточнява обхвата на дейностите, които би могла да изпълнява по проекта „Белене“.  Министър Петкова и Фредерик Леливър обсъдиха и разработването на пътна карта за сътрудничество в областта на ядрената енергетика между България и Франция.

 „Проектът АЕЦ „Белене“ е от стратегическо значение за региона на Югоизточна Европа“,  каза още енергийният министър Теменужка Петкова по време на форума. Освен до компаниите, проявили първоначален интерес към проекта, покана за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор е изпратена и до Северна Македония, Сърбия и Черна гора, поясни Петкова.

В рамките на визитата си в Русия енергийният министър разговаря с министъра на иновациите и технологичното развитие на Република Сърбия Ненад Попович. Двамата се обединиха около необходимостта да бъде стартирано сътрудничество между България и Сърбия в областта на ядрената енергетика. Българската страна запозна сръбските си колеги със следващите стъпки по процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ “Белене”. Република Сърбия предвижда изграждане на център за ядрена наука, технологии и иновации, на свой ред информира министър Попович. Той подчерта, че неговата страна разчита на България да сподели своя 40-годишен опит в успешното развитие на атомната енергетика.