Бизнес и Политика

Публикуван е електронният бизнес наръчник за малки и средни предприятия

Електронният Бизнес наръчник за малки и средни предприятия е разработен специално, за да улесни предприемачите в процеса на търсене на информация, да подобри достъпа до законодателството и да облекчи бизнеса в справянето със сложните административни процедури. Чрез наръчника предприемачите ще намират бързо синтезирана информация за множество бизнес операции, които са предизвикателство най-вече за малките и стартиращите фирми. Наръчникът е достъпен на интернет страницата на Министерство на икономиката, на български и на английски език.

Бизнес наръчникът съдържа кратки описания и насоки за над 120 регулации, разпределени според фазата на жизнения цикъл на предприятията. Целта е малките и средни фирми да получат насоки по отношение на процесите на стартиране на бизнес, административно управление, финансови и счетоводни операции, търговски дейности, защита на личните данни, участие в процедури по Закона за обществените поръчки, научна и развойна дейност, промяна в структурата на бизнеса или прекратяване на дейността. Наръчникът съдържа и много препратки към други институции, програми и образци на документи, за да повиши достъпа до информация и  да облекчи бизнеса.

Проектът беше реализиран на няколко етапа, за да бъдат идентифицирани най-често прилаганите и сложни разпоредби, засягащи дейността на малките фирми в България.

Бизнес наръчникът беше официално представен днес в присъствието на представители на Европейската комисия, публични институции, малкия и среден бизнес и работодателските организации.