Бизнес и Политика

Близо 90 млн. долара е стокообменът между България и Виетнам за 2018 г.

През изминалатага година стокообменът между България и Виетнам е на стойност 88.8 млн. долара. Повишението спрямо 2017 година е с около 10 на сто. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с посланика на Виетнам  Н. Пр. Доан Туан Лин, на която двамата обсъдиха търговско-икономическото сътрудничество между двете страни. Според министър Караниколов обаче, България и Виетнам разполагат с по-висок потенциал, който да реализират в двустранната търговия.

Със Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз  и Виетнам, което се очаква да бъде подписано през юни тази година, търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество между България и Виетнам ще получи нов тласък, съгласиха се българският министър и виетнамският посланик. Емил Караниколов беше категоричен, че ще съдейства за по-бързото ратифициране на търговското споразумение от българския парламент, за да бъде осигурен бърз достъп на износителите и инвеститорите от България и ЕС до един бързо развиващ се пазар от 95 милиона потребители.

„Виетнам е наш традиционен търговско-икономически партньор, с който си сътрудничим отлично, но трябва да надграждаме, за да  развием пълния потенциал и да оптимизираме двустранната търговия”, изтъкна още икономическият министър. От своя страна, посланик Доан Туан Лин заяви, че Виетнам може да бъде врата за стоките от България към Тихоокеанския регион и страните от Азия, а България да предостави такива възможности за Виетнам към пазарите на ЕС.

Българският износ за Виетнам през 2018 година е на стойност 33 млн. долара, като се състои от медикаменти, инсектициди, ламарини, листове и ленти от мед, каолин и каолинови глини, антибиотици и др. Вносът от Виетнам за страната ни за същия период е на стойност 55.8 млн. долара и включва кафе, пневматични гуми от каучук, части и принадлежности за превозни средства; ядки, кашу и др.