България Север

Възпитаниците на НУ „Христо Ботев“ отбелязаха Световния ден на книгата

Днес учениците от НУ „Христо Ботев“ – Плевен отбелязаха Световния ден на книгата с редица мероприятия.

На сцената на НЧ „Съгласие 1869“ учениците от II б и II г клас с класни ръководители Анелия Савчева и Йонита Милова, и Валентина Николова – учител по музика, въведоха първокласниците в света на приказките с драматизации, песни и танци на любими герои. Така чрез преживените емоции малките артисти запалиха у съучениците си желание да четат, да научават повече за света, да съпреживяват чувствата на героите в книгите, да се носят на крилете на въображението и мечтите.

Първокласниците бяха посрещнати в библиотеката, на всеки от тях беше връчен читателски картон и те заеха първите си книжки.

Този „Празник на приказките“ е част от честванията по случай 150 години от създаване на читалище „Съгласие 1869“ и Маратонът на четенето, като част от сключения между двете институции договор за сътрудничество и съвместни дейности.

В НУ „Христо Ботев” гостува потомък на Левски. Писателят Стефан Караиванов разказа на учениците от 3 клас интересни факти от живота на Апостола. Представена беше книга за Васил Левски, чието преиздаване е негова заслуга. Отговори на многобройните въпроси и подари на училището ценни книги. На срещата присъства и бащата на писателя – Васил Караиванов, както и Калин Хицов – бивш ученик на училището и инициатор на събитието.

Директорът на училището Цветелин Горанов благодари на госта и посочи, че за личности като Левски трябва да се говори на подрастващите не само по повод на годишнини. Младите се нуждаят днес повече от всякога от идеали и пример пред себе си.

В двора на училището бе открит и традиционният Великденски базар. С трепет и вълнение ученици, учители и родители подготвиха много сладки изкушения, ръчно изработени предмети и красиви сувенири.

Натиснете тук за да видите презентацията.

 

Материалът Възпитаниците на НУ „Христо Ботев“ отбелязаха Световния ден на книгата е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.