Бизнес и Политика

Директорът на МВФ: Бързо нараства дългът на развиващите се страни

Бързото нараства дългът на развиващите се страни с ниски доходи. Това каза директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард по време на форум на високо равнище, посветен на задлъжнялостта, който се проведе в Париж. През 2018 година дългът в слаборазвитите страни се е увеличил до 47% от БВП, като нарастването е особено изразено при страните-производителки на стоки с ниска добавена стойности.

През последните години страните с ниски доходи успяха да получат повече средства, като това отчасти отразява сравнително лесния достъп до финансиране в глобален аспект, отчете Кристин Лагард в доклада си.
Повишението на задлъжнялостта в развиващите се страни е резултат от недоброто управление на това увеличено финансиране. Част от тези държави пък са били засегнати от значителни икономически шокове, коментира още директорът на МВФ.

Към днешна дата 43% от развиващите се страни с ниски доходи попадат в групата с повишен риск от затруднения с дълга, или вече са в състояние на проблем с дълга, сочат данните на МВФ. За сравнение, през 2013 г. те са били два пъти по-малко – 21%.

В същото време, развиващите се страни имат належаща нужда от допълнителни разходи в жизнено важни области като здравеопазване, образование и инфраструктура. Тези допълнителни разходи се равняват на около 15 процентни пункта от техния БВП или близо половин трилион щатски долара, за да се покрият Целите за устойчиво развитие до 2030 година.

Според Кристин Лагард първата стъпка за справяне с проблемите на дълга започва у дома – повишаване на вътрешните приходи, повишаване на ефективността на разходите, намаляване на корупцията и подобряване на бизнес средата.

„Ние вярваме, че страните могат да наберат до 5 процентни пункта от БВП чрез допълнителни данъчни приходи – амбициозни, но изпълними“, препоръчва тя.

Развиващите се страни ще се нуждаят от подкрепата от международната общност – от двустранни донори, международни институции и частния сектор, подчерта в доклада си шефът на МВФ.

Според Кристин Лагард, подобряването на управлението на дълга в страните-кредитополучателки също ще бъде от решаващо значение. По думите й, това може да се окаже доста трудна задача заради това, че дълговите инструменти стават по-сложни. Днес само 40% от страните отговарят на основните стандарти за записване на дълга, като едва една трета покриват стандартите за отчитане и мониторинг на гаранциите, сочат данните на МВФ.