България Север

Третият национален конкурс „Гена Димитрова“ започва в Плевен

Близо 30 са певците, заявили участие

Трети национален конкурс с международно участие на името на Гена Димитрова се провежда от 19 до 23 май в Плевен. Близо 30 са изпълнителите, които са заявили желание за участието си в конкурсната програма.

Статутът на конкурса (и произтичащите от него общи положения, ред и условие на участие, награди, организационен комитет) е изработен от Гена Димитрова в сътрудничество с маестро Георги Нотев – главен диригент на Плевенската филхармония. Кандидатите могат да бъдат жени до 32 години и мъже до 35 години, разделени по видове гласове. Те ще бъдат оценявани от жури с председател Найден Тодоров – директор на Софийска филхармония, и членове: Александрина Милчева, Дарина Такова, Калуди Калудов и Адриан Холендер.

Конкурсът се провежда в два тура. В I тур кандидатите изпълняват една ария и кабалета по избор и песен от български композитор, а във  II тур – една ария от Моцарт и една ария по избор, различна от изпълнените в I тур.

Наградите са: Първа (за жени и за мъже) – 3000 лв., втора – 2000 лв., трета – 1000 лв. Наградата за най-добро изпълнение на българска песен е 600 лв.

Всички лауреати ще участват в гала концерт с Плевенска филхармония под диригентството на Найден Тодоров на 23 май, като при хубаво време събитието ще бъде на открито.

Конкурсът по традиция се провежда в НЧ „Съгласие 1869”.

ПРОГРАМА на Третия национален конкурс с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова”

19 май (неделя) – 18.00 часа

Регионален исторически музей, зала „Музикалната слава на Плевен”. ОТКРИВАНЕ И ТЕГЛЕНЕ НА ЖРЕБИЙ с участието на лауреати от предходните конкурси. При неявяване на кандидата жребия се тегли служебно.

20 май (понеделник) – 11.00 часа

ПЪРВИ ТУР

11.00 – 12.30 ч.: баси, баритони, мецосопрани

14.00 – 15.00 ч.: тенори

15.10 – 19.00 ч.: сопрани

21 май (вторник) – 14.00 часа

ВТОРИ ТУР

23 май (четвъртък) – 19.00 часа

Галаконцерт на лауреатите с Плевенската филхармония – пл. „Свобода”, водна каскада /при лошо време зала „Емил Димитров” на НЧ „Съгласие”/. Диригент Найден Тодоров

Материалът Третият национален конкурс „Гена Димитрова“ започва в Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.