Бизнес и Политика

Петролът се задържа близо до постигнатия ценови връх

В понеделник цените на петрола се стабилизираха близо до ценовия връх, поддържан седмици наред, тъй като от ОПЕК се получиха индикации, че е вероятно да продължат ограниченията в доставките, които спомогнаха за повишаването на цените тази година, пише „Ройтерс”. Ескалиращото напрежение в Близкия изток също оказа допълнителна подкрепа на цените.

Американският лек суров петрол се понижи с 10 цента до 62,66 долара за барел, след като достигна триседмичен връх от 63,81 долара.

Саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фалих заяви в неделя, че е постигнат консенсус в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзническите производители на петрол, да се намалят запасите от суров петрол, но ще продължи да се реагира на нуждите на „крехкия пазар“.

В същото време министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухаил ал-Мазруей заяви, че производителите са в състояние да запълнят всякаква пазарна пропаст и че отслабването на доставките не е правилното решение.

Данните на ОПЕК показват, че запасите от петрол в развитите страни са нараснали с 3.3 млн. барела месечно през март и надхвърлят с 22.8 млн. барела петгодишната си средна стойност.

ОПЕК, Русия и други нечленуващи в картела производители – алианс, известен като ОПЕК +, се съгласиха да намалят производството си с 1,2 млн. барела на ден от 1 януари за период от шест месеца, за да предотвратят отслабването на цените.

По време на събранието на така наречения Съвместен комитет за наблюдение на министрите (JMMC) (енергийните министри във формата ОПЕК+) в Саудитска Арабия през уикенда не бяха постигнати конкретни договорености. Така решението за политиката по цените на петрола беше оставено за срещата на ОПЕК и нейните съюзници следващия месец във Виена.