България Север

Шествие и хорово изпълнение на „Върви, народе възродени!” на 24 май

Със станалото традиция празнично шествие ще започне организираното от Община Плевен честване на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. В шествието, което ще тръгне в 10.30 часа от пл. „Стефан Стамболов”, ще се включат ученици, учители, студенти и преподаватели от Педагогическия колеж, дейци на културата, изкуството, граждани. Шествието ще премине по главната улица и ще стигне до барелефа на Светите братя Кирил и Методий на едноименната улица. Там ще се влее второ шествие от студенти и преподаватели от Медицински университет – Плевен. След тържествения ритуал в 11.00 часа и поднасянето на цветя и венци, присъстващите ще се отправят към стълбите на сградата на Областна администрация срещу Големия фонтан. Честването ще продължи с хорово изпълнение на химна „Върви, народе възродени”, в което ще се включат 11 хорови формации с близо 300 изпълнители.

От 12.00 часа на алеята пред Военния клуб ще бъде открит Празник на книгата.

В 13.00 часа в Арт центъра в Градската градина ще бъдат отличени дейци на културата.

Ден по-рано, на 23 май от 17.30 часа в зала „Катя Попова”, за постижения в областта на изкуството и на образованието награди ще получат възпитаници на детски градини, ученици, учители и директори на детски и учебни заведения.

Материалът Шествие и хорово изпълнение на „Върви, народе възродени!” на 24 май е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.