България Север

Земеделската продукция в град Левски и в 4 села е унищожена напълно от градушката

Според кмета на община Левски Любка Александрова щетите за земеделските стопани след природната стихия, градушката и бурята вчера са огромни.

Земеделска продукция е унищожена на 100% в селата Асеновци, Малчика, Аспарухово, Козар Белене и град Левски

Силно засегнати  са  селата   Асеновци ,Малчика, Аспарухово, Козар Белене и град Левски и хиляди декари земеделска земя, заяви кметът на община Левски Любка Александрова. „От днес вече се подават заявления за оценка на щети, за да сме наясно за реалните загуби, които ще претърпят нашите земеделски производители.

Изключително поразени са и градините на хората в населените места и те подават сигнали. За щастие сега няма силно увредени къщи, цигли, настилки, но щетите, които са нанесени на икономиката, много дълго време ще бъдат преодолявани .

Огледите не са спирали. Днес приключват комисиите в с. Българене, където беше градушката преди седмица.

Разговарях с шефа на областната земеделска дирекция. От утре ще има комисии, които ще оценяват  и щетите в землищата. След ден ,два ще имаме по-ясна представа за реалния размер на  загубите .

В момента разчистваме улиците, там където има нанос на кал и паднали дървета .Заедно с градушката бурята вчера изкорени и изпочупи доста дървета и в Асеновци и наводни  главната улица в Малчика .

Работим сериозно, но на практика след като за трета поредна година общините Левски, Летница, Свищов и Пордим са толкова сериозно засегнати от градушките, за този регион трябва сериозно да се помисли, а не само да разчитаме на застрахователи и на това до колко може държавата да помага.

Държавата трябва да се включи с разработване на политики за района. Видно е, че задължително  трябва да се построят площадки за разбиване на градоносни облаци.

В противен случай се опасявам, че от догодина застрахователите няма да искат да застраховат повече нашите площи и нашите населени места или ще го правят при непосилно високи застрахователи премии, което ще затрудни хората допълнително.

Единственият по–сериозно развит поминък на нашите общини, на който хората разчитат, е земеделието. Така че ако няма сериозна държавна политика регионът да бъде защитен по някакъв начин, мисля, че още повече ще се обезлюди. Чувам хората да казват, че ще се откажат да се занимават със земеделие. А отказвайки се да се занимават със земеделие поради случващите се неща, те ще потърсят препитание в чужбина или някъде другаде, а това не е добре“, смята Любка Александрова.

Материалът Земеделската продукция в град Левски и в 4 села е унищожена напълно от градушката е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.