Интериор, Технологии

Schiedel – утвърденият лидер на пазара на коминни системи

Вече десетилетия Schiedel дава правилните решения на инвеститори и строителни компании с висококачествените си и надеждни продукти. Марката е утвърден лидер на пазара на коминни системи, не само в Европа и света, но и в България. Продуктовата й гама най-добре подчертава разликата между коминна и вентилационна система. Днес компанията може да се похвали и с десетки обекти, изградени с нейни продукти. Само за изминалите 5 години са реализирани над 1500 обекта със системите Uni, ICS, Multi или над 2500 жилища.

Немското качество на Schiedel Multi е предпочетено от фирми като „Аримекс 2010“ ЕООД, която строи комплекси от изцяло газифицирани сгради, както и от инвеститорите на „Аmaya Residence“ в София.


На коминните системи на Schiedel се довери преди време и хотел „Рила“ в Боровец, който подмени своята коминна система три пъти, преди да намери правилното решение със Schiedel ICS (двустенна коминна система с тръби от неръждаема стомана и вградена топлоизолационна вата). Така успява да отстрани редица проблеми, възникнали заради неправилно сечение и тяга на първоначално съществуващия комин. Schiedel ICS успешно се справя с предизвикателството, благодарение на което няма да се налага по-нататъшна смяна на коминната система в хотела.


Компанията дава гаранция и за една от производствените сгради на Асарел Медет, където също са използвани комини ICS.

Системата Schiedel Uni plus е предпочетена за реализиране на проектите в Markovo Villas. Едни от най-качествените строителни фирми като Артекс Инженеринг АД и Мират Груп ООД също са се доверили на коминните системи Schiedel.

Schiedel Multi печели своите клиенти не само с конкурентната си цена, а най-вече заради техническите параметри.


Компанията предлага индивидуални технологични решения за всеки един клиент:

  • определяне на сечението, което влияе на тягата, а оттам и на КПД-то;
  • широка номенклатура от продукти и решения за всички видове горива и сгради – еднофамилни, многофамилни, промишлени и др.;
  • 30 години гаранция;
  • керамиката, от която се произвеждат керамичните комини на Schiedel е уникална – състои се от 5 вида различна глина и с над 70 години опит в производството. Това е техническа керамика, която не пропуска киселинен кондензат и издържа на много високи температури (над 1200 градуса).

Schiedel винаги определя технологичния темп на развитие на пазара още от създаването си като се фокусира върху най-важните иновации. Фирмата непрестанно попълва продуктовия си каталог и затвърждава позициите си сред множеството западни и български инвеститори.

Schiedel е лидер на пазара, защото:

  • предлага индивидуално внимание за всеки клиент;
  • всяка сделка е частен случай;
  • обогатява продуктовата си гама;
  • предлага и доставя само и единствено работещи решения.

Цените на керамичните и металните коминни системи на Schiedel са изключително конкурентни – стойността на комина за еднофамилна, двуетажна къща, преди търговската отстъпка, е по-ниска от цената на един модерен Smart телефон. Инвестицията за енергоефективна и пожаробезопасна коминна система за многофамилна сграда се възвръща в рамките на две години и е от 0.5 до 0.7% от инвестицията.