Бизнес и Политика

Пощенска банка с дигитална услуга за защита на правата на клиентите при проблемни полети

Пощенска банка в партньорство с българската технологична компания ClaimCompass, предлага на своите клиенти новата услуга за защита на техните права при проблем с полета им. От услугата могат да се възползват картодържатели на кредитни карти от банката. Собствениците на кредитни карти от Пощенска банка могат да се възползват и от възможността да подадат заявка за проследяване на бъдещ полет, информират от трезора. В случай, че с полета има проблем, ClaimCompass осъществява контакт с клиента и го информира за следващите стъпки за подаване на иск и получаване на обезщетение.

Партньорството с иновативния финтех се вписва в цялостната стратегия на Пощенска банка за развитие на бизнес средата у нас и целенасочената ѝ инвестиция в подкрепа на перспективни идеи, стартиращи компании и хората в България, посочват от банката. ClaimCompass е технологичен стартъп, създаден през 2015 г. Основателите ѝ посочват, че потребителите често не са наясно със законовите възможности да потърсят компенсации в случай на проблеми с авиопревозвача, и затова компанията предлага професионална защита на правата им. До момента ClaimCompass е обработила над 100 000 иска за обезщетения и изплатила над 7 милиона евро в обезщетения за своите клиенти. ClaimCompass обработва средно над 5 000 иска на месец, сочи статистиката на компанията. При възникнал проблем с полет може да се получи до 600 евро обезщетение, което е изключително удобство при все по-нарастващия брой полети, информират на свой ред от банката.

„Стартираме партньорството си с ClaimCompass, за да могат ползвателите на нашите кредитни карти да имат още по-висока сигурност при пътуване, като от една страна, използват различните възможности, които кредитните карти на банката им предоставят, а от друга – си гарантират компенсация при проблем с полета“, коментират от Пощенска банка.

„За нас е удоволствие да си партнираме с Пощенска банка в услуга на потребителите. Целта ни е всеки техен клиент, използвал кредитната си карта при покупка на самолетен билет, да се информира за правата си и да е наясно към кого да се обърне, за да получи своето обезщетение, в случай че полетът му закъснее или бъде отменен“, споделят от ClaimCompass.

За да се възползват от услугите на ClaimCompass, клиентите трябва да подадат иск за закъснял или отменен полет, или да заявят проследяване на бъдещ полет през специалната секция на сайта на Пощенска банка. От банката информират, че скоро клиентите й ще могат да се възползват от новите услуги и през EVA – първият кредитен банков чатбот, достъпен 24/7 във Facebook Messenger. Всяко подаване на иск за обезщетение в системата е безплатно, като ClaimCompass взима комисиона само при успешно получена от клиента компенсация. За картодържателите на Пощенска банка със среден и висок клас кредитни карти – Visa Gold, Visa Premium, Mastercard World и Mastercard World Premium, тази комисионна ще бъде по-ниска от стандартната. Процесът по обезщетяване на пътниците, с който ClaimCompass изцяло се ангажира, отнема между 4 и 8 седмици, освен в случаите, когато се стига до съд.